Dintele este compus din trei elemente principale: smalt, dentina si cement. La exterior se afla smaltul care acopera coroana dintelui, fiind si cea mai dura componenta din organism. Sub smalt se afla dentina care compune majoritatea structurii dintelui si care este sensibila la durere spre deosebire de smalt. Dentina acopera pulpa dentara, un tesut moale ce contine vase de sange si nervi.
Dupa ce consumam alimente cu o concentratie mare de zahar, bacteriile descompun zaharul in acizi ce ataca smaltul. Caria dentara apare atunci cand smaltul si dentina se inmoaie datorita concentratiei crescute de acizi. Odata afectat smaltul, caria ajunge in dentina unde evoluaza rapid pana la pulpa dentara producand durere, inflamatie si infectie. Nu doar consumul alimentelor dulci pot cauza formarea cariei ci si bauturile carbogazoase, fumatul si lipsa igienei.
Durerea nu apare in stadiile incipiente ale cariei ci abia dupa ce ajunge in dentina, de aceea este importanta vizita stomatologica anuala pentru o evaluare completa a sanatatii orale. Daca nu este tratata la timp, caria dentara poate avea o evolutie rapida cauzand dureri in timpul masticatiei, respiratie urat mirositoare, abcese, infectii. In anumite cazuri se poate ajunge si afectarea iremediabila a dintelui si pierderea acestuia.
Tratamentul cariilor cu laser incepe in statiile incipiente prin aplicarea de solutii cu fluor in cabinet, tratament prin obturatie (plomba) cu materiale fizionomice. Atunci cand pulpa dintelui este afectata este necesar tratamentul endodontic si restaurarea indirecta prin coroane dentare. In cazurile cand dintele nu mai poate fi salvat si este extras in locul acestuia se poate opta pentru inserarea unui implant.
Mentinerea unei igiene dentare corecte, evitarea consumului exagerat de alimente dulci, bauturi carbogazoase si vizite periodice la o clinica stomatologica va pot ajuta sa preveniti afectiunile cavitatii orale.
Datorita evolutiei tehnice medicale acum cariile se pot trata cu laserul dentar inlocuind cu succes freza dentara zgomotoasa si dureroasa. Frecventa laserului se seteaza in functie de pragul de durere al pacientului astfel putem efectua aceasta procedura fara anestezie.
Raza laser are avantajul selectivitatii: ea indeparteaza preponderent tesuturile afectate, lasand integre zonele de smalt sanatos. De asemenea, daca setarea este corespunzatoare actiunii asupra tesuturilor dure (smalt si dentina), raza laser nu poate leza accidental tesuturile moi din jur (gingie, buze, obraji, limba etc.), ceea ce adauga un plus de siguranta manoperei.
Cavitatea preparata in dinte cu ajutorul laserului este perfect sterila, deoarece acesta are un efect bactericid puternic nu doar la suprafata, ci si in interiorul canaliculilor dentinari, ceea ce scade posibilitatea aparitiei cariilor marginale si secundare (pe langa si sub plomba). Laserul are un efect protectiv asupra pulpei dentare, deoarece nu exista riscul de supraincalzire, presiune si nici de sensibilitate locala dupa efectuarea manoperei.
Avantajele tratamentului cu laser sunt urmatoarele:
- Anumite operaţii nu mai au nevoie de anestezie. Mulţi pacienţi nu se simt confortabil în prezenţa turbinei dentare. De aceea, laserul poate reduce anxietatea acestora, făcând tratamentele mai uşor de suportat. Unul din marile avantaje ale laserului este reducerea sângerării în timpul intervenţiilor chirurgicale datorită efectului de cauterizare instantanee asupra vaselor de sânge
- Operaţiile executate cu ajutorul laserului au un timp de recuperare mult mai scurt iar durerea şi inflamaţia post-operatorie este mult mai mică. Precizia operaţiilor este mai ridicată; astfel, se reduce riscul lezării accidentale a ţesuturilor învecinate
- Laserul are capacitatea de a steriliza câmpul operator datorită fasciculului puternic de energie pe care îl emite. În acest fel, riscul infecţiilor bacteriene este mai redus iar prognosticul anumitor tratamente (tratamentul endodontic, tratamentul cariilor etc.) este mai bun
Va asteptam in clinica stomatologica Life Dental Spa pentru
o consultatie de specialitate!