Beneficiile implantului dentar la orice vârstă
blank

Data

În momentul în care am început redactarea acestui articol, am pornit de la două întrebări. Acestea doua sunt în general puse de pacienții care vin la consultațiile de specialitate chirurgicală stomatologică și se întreabă dacă li se potrivește tratamentul prin implanturi dentare. Este bine știut că o bună sănătate orală influențează direct calitatea vieții la orice vârstă.

  • Care este cea mai mică vârstă la care o persoană poate beneficia de implanturi dentare? Cea mai mică vârstă la care o persoană poate primi implanturi dentare este de 18 ani, dar chiar și așa, vârsta de 18 ani poate fi uneori prea mică. Chiar și la 18 ani, persoana poate fi în plin proces de maturizare fizică, însemnând că maxilarele pot continua sa crească și să se modifice. Pentru a evita riscul de eșec al tratamentului, este mai potrivit pentru pacienții care au dinți lipsă și au cel puțin 18 ani să facă o evaluare completă a situației lor. Se poate concepe un plan individualizat, potrivit pentru fiecare pacient, în funcție de situația sa.  
  • Poate o persoană să fie prea bătrână pentru implanturile dentare? Tehnic vorbind, răspunsul este NU. Foarte mulți pacienți care au 60, 70, 80 sau chiar peste 90 de ani au beneficiat de implanturi dentare și au experiența unor rezultate excelente ale tratamentului. Întrucât oamenii sunt din ce în ce mai predispuși în a avea dinți lipsa cu cât înaintează în vârstă, implanturile dentare reprezintă o soluție excelentă și comună pentru a face lucrări protetice fixe.

Odată cu înaintarea în vârstă, apar și comorbidități

Oamenii au o viață din ce în ce mai lungă. Acest lucru reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale ultimului secol, dar și o provocare semnificativă. Îmbătrânirea populației s-a petrecut la o rată fără precedent, peste tot în lume, în decursul secolului XX și se prevede o creștere continuă a acesteia. Corpurile noastre suferă schimbări fiziologice și patologice progresive odată cu îmbătrânirea. Din acest motiv, apar și din ce în ce mai multe comorbidități, care duc la situația în care același pacient poate avea mai multe afecțiuni cronice, adică o boala majoră și una sau mai multe afecțiuni care să nu fie legate între ele. Atunci când se realizează planul de tratament, trebuie sa avem în vedere toate aceste aspecte ale stării sale generale de sănătate. (1)

 

Deprecierea sănătății orale, un aspect negativ al înaintării în vârstă

Pe lângă problemele generale de sănătate, deprecierea sănătății orale este, de asemenea, de așteptat odată cu înaintarea în vârstă. Pierderea autonomiei persoanelor poate duce la o deprivare a acestora de la tratamentul stomatologic. Problemele de sănătate orală cu care se confruntă cel mai des persoanele în vârstă sunt: pierderea dinților, cariile, boala parodontală, scăderea secreției salivare, leziuni ale mucoasei. (2,3)

O pierdere extinsă a dinților reduce eficiența masticatorie și afectează alegerile alimentare. În general, lipsa dinților – edentațiile – prezintă un impact puternic negativ în viața de zi cu zi a pacienților. Pe lângă problemele cu mestecatul, lipsa dinților este un factor important care influențează pierderea în greutate, dar prezintă și un adevărat handicap social. (4)

S-a sugerat o asociere dintre boala Alzheimer și un număr redus de dinți (5,6).

 

Acceptarea planului de tratament cu implanturi de către pacienții seniori

 

Datele statistice arată ca, în Statele Unite, cele mai multe implanturi sunt puse pacienților între 60 si 75 de ani (7), iar acest fapt s-a demonstrat și în țările europene (8). 

Refuzul pentru planul de tratament prin implanturi este adeseori cauzat de:

 

  • o atitudine negativă privind înlocuirea dinților și privind implanturile;
  • lipsa unei înțelegeri corecte în ceea ce privește beneficiile și natura acestui tratament;
  • încercarea de a evita chirurgia invazivă;
  • o atitudine conservativă în preferințe, conform căreia preferă soluțiile mai simple.

 

Înțelegând aceste aspecte, simpla informare a pacienților  îi va ajuta pe aceștia să înțeleagă și să accepte implanturile dentare. De asemenea, dezvoltarea procedurilor chirurgicale din ce în ce mai puțin invazive pot fi un alt motiv pentru a încuraja tratamentul prin implanturi.

 

Succesul tratamentului implantar la pacienții seniori

 

Studiile clinice arată că rata de supraviețuire a implanturilor și pierderea marginală osoasă la pacienții vârstnici sunt egale cu cele de la pacienții tineri (9-11). Chiar și la vârste foarte ridicate, rata de supraviețuire a lucrărilor protetice pe implanturi sunt similare. 

Osteointegrarea implanturilor reprezintă doar primul pas pentru a merge către succesul tratamentului. Este necesară, de asemenea, monitorizarea atentă a igienei orale a pacientului și, de asemenea, controale periodice ale lucrării protetice susținute de implanturile dentare.

Bibliografie:

  1. YUAN, Quan (ed.). Dental Implant Treatment in Medically Compromised Patients. Springer International Publishing, 2020.
  2. Gonsalves WC, Wrightson AS, Henry RG. Common oral conditions in older persons. Am Fam Physician. 2008;78:845–52.
  3.  Petersen PE, Yamamoto T. Improving the oral health of older people: the approach of the WHO global oral health programme. Community Dent Oral Epidemiol. 2005;33:81–92.
  4. Smith JM, Sheiham A. How dental conditions handicap the elderly. Community Dent Oral Epidemiol. 1979;7:305–10.
  5. Lund JP, Mojon P, Pho M, Feine JS. Alzheimer’s disease and edentulism. Ageing. 2003;32:228–9.
  6. Stein PS, Desrosiers M, Donegan SJ, Yepes JF, Kryscio RJ. Tooth loss, dementia and neuropathology in the nun study. J Am Dent Assoc. 2007;138:1314–22;
  7. Eklund SA. Trends in dental treatment, 1992 to 2007. J Am Dent Assoc. 2010;141:391–9.
  8. Zitzmann NU, Hagmann E, Weiger R. What is the prevalence of various types of prosthetic dental restorations in Europe? Clin Oral Implants Res. 2007;18 (Suppl 3):20–33.
  9. Bryant SR, Zarb GA. Crestal bone loss proximal to oral implants in older and younger adults. J Prosthet Dent. 2003;89:589–97.
  10. Hoeksema AR, Visser A, Raghoebar GM, Vissink A, Meijer HJ. Influence of age on clinical performance of mandibular two-implant overdentures: a 10-year prospective comparative study. Clin Implant Dent Relat Res. 2016;18:745–51.
  11. Jemt T. Implant treatment in elderly patients. Int J Prosthodont. 1993;6:456–61.

 

Mai Multe
articole