Bauturile pateaza dintii?

Data

Cuprins

Recomandarea medicului dentist pentru a-si pastra dintii albi 

O buna parte din bauturile cotidiene consumate au un efect coloristic si uneori chiar patologic asupra dintilor si cavitatii orale. Bauturile coloreaza dintii prin substantele cromogene pe care le contin. 

Gradul de impregnare a suprafetelor dentare este influentat de frecventa consumului bauturilor, de structura smaltului cat si de igienizarile profesionale periodice.

Bauturi care coloreaza dintii 

  • CEAIUL – o bautura preferata de multi pacienti are in componenta taninuri, care produc colorarea dintilor intr-o nuanta brun inchisa.
  • CAFEAUA – pigmenteaza dintii tot prin taninurile continute. Ritualul de dimineata al oamenilor sau savurarea cafelei chiar si pe durata unei zile poate fi ameliorata prin consumul apei alaturi. Scopul este de a indeparta stagnarea peliculei de pe dinti.
  • VINUL ROSU – da o culoare albastru-violacee dintilor, care se stocheaza tot mai mult in functie frecventa si cantitatea consumului. Unii ar crede ca vinul alb este inofensiv, dar acesta afecteaza dintii prin aciditatea lui, care face ca smaltul dentar sa fie erodat si astfel mai expus coloratiilor alimentare.
  • SOSURILE COLORATE – precum sosul de soia, sosul de rosii, curry-ul, otetul balsamic.
  • SUCURILE – din fructe de padure sunt puternic colorante, dar beneficiul antioxidant le recomanda in dieta.
  • BAUTURI CARBOGAZOASE – Coca-Cola si toate de acelasi fel ataca stratul exterior dentar, il fac poros si astfel susceptibil cariilor, coloratiilor si retractiilor gingivale. Bauturile ENERGIZANTE au acelasi efect slabind structura dintilor. Excluderea lor din dieta ar fi benefica nu doar cavitatii orale, ci si intregului organism, deoarece zaharul continut este cancerigen. Totusi consumul acestora cu paiul ar fi putea ameliora nocivitatea asupra dintilor, insa nu asupra intregului organism. Iar abordarea holistica intr-un tratament de orice fel este tocmai privirea de ansamblu.

Alte alimente sau obiceiuri care coloreaza dintii

  • FUMATUL – este recunoscut pentru multiplele afectiuni provocate. La nivelul cavitatii orale el favorizeaza boala parodontala (parodontoza). Initial apare gingivita (inflamatia gingiilor) apoi cu trecerea timpului inflamatia se cronicizeaza si se transforma intr-o parodontita generalizata.   Life dental spa pune la dispozitia pacientilor tratamentul gingivitei cu laser.

Din punct de vedere coloristic, fumatul ingalbeneste dintii. Frecventa si cantitatea fumatului afecteaza proportional dintii, gingiile si intreaga cavitate orala.

  • DULCIURILE – prin continutul ridicat in zahar sunt principala sursa de hrana a bacteriilor. Ele fac ca bacteriile sa se inmulteasca rapid si sa dea o reactie inflamatorie locala crescuta. Alimentele lipicioase stagneaza pe suprafata dintilor si erodeaza structura acestora.

Recomandarile medicului dentist Life dental spa

Unele bauturi si alimente colorante contin vitamine, minerale, antioxidanti, astfel ca excluderea lor completa din dieta ar fi o greseala (ex. fructele de padure). Se indica ca dupa consumul bauturilor colorante sa se clateasca cu APA.

In cazul bauturilor sau alimentelor acide sa se realizeze periajul dentar DUPA 30 minute de la consumul acestora. Timpul minim necesar pentru ca substanta acida sa poata fi neutralizata de catre saliva. In caz contrar erodeaza puternic dintii in timpul periajului.  

Guma de mestecat FARA ZAHAR se poate folosi dupa masa, dar nu mai mult de 20 de minute. Aceasta stimuleaza secretia salivara si astfel ajuta la curatarea suprafetelor dentare.

In cazul pacientilor cu coloratii importante pentru imbunatatirea esteticii, Life dental spa recomanda albirea dentara cu LASER. Acest procedeu este rapid, aproximativ 30 de minute si se pot realiza mai multe sedinte in functie de coloristica dorita a dintilor. Dintre procedeele existente pentru albiri dentare, albirea cu laserul stomatologic este cea care da cele mai putine sensibilitati dentare.

Controlul substantei de albire este asigurat de catre medicul Life dental spa, lucru favorabil in comparatie cu gelurile aplicate de catre pacienti acasa. Supravegherea de catre medic este indicata pentru a se doza corect substanta si a nu se produce iritatii gingivale.

In clinica stomatologica Life dental spa, pacientii sunt ghidati cum sa-si mentina sanatatea orala. Li se explica modalitatile de igienizare dentara, le sunt prezentate tipurile de tratamente dentare, tratamentele gingivitei cu laser si tratamentele cu laser pentru boala parodontala.

Mai Multe
articole