Boala parodontală – recunoscută astăzi în variate forme morfoclinice prin leziunile de bază, în stadii precoce sau mai avansate –are o rată de incidență crescută, indiferent de vârstă și localizarea geografică a comunității respective.
Sunt cunoscute astfel prin boala parodontală fenomene de inflamație și distrucție care pot merge până la pierderea de pe arcade a dinților prin dispariția legăturii cu substratul osos alveolar și mobilitate excesivă.
Parodontita cronică, o boală inflamatorie caracterizată prin pierderea clinică a atașamentului tisular, resorbție osoasă și formarea pungilor parodontale, este cauzată de infecții mixte cu un microbiom organizat sub formă de biofilm.
Atunci când există placă bacteriană și tartru pe suprafața de smalț, este suficient detartrajul cu ultrasunete pentru îndepărtarea completă a acestora, obținând o suprafață netedă și curată, însă când depozitele de tartru se află pe suprafața rădăcinii, este adesea încorporat în neregularitățile cementului. Prin urmare detartrajul convențional nu îl va elimina eficient. Stratul superficial de pe suprafața rădăcinii trebuie îndepărtat pentru a elimina partea încorporată a depozitului, iar în unele cazuri unde startul de cement este subțire, se va produce inevitabil expunerea dentinei.
Terapia convențională are mai multe limitări și dezavantaje cum ar fi accesul dificil în furcații, caneluri, concavități și pungi adanci, timp mai îndelungat și efort mai crescut al clinicianului în instrumentarea manuală, dar și formare de aerosoli contaminați când este folosit aparatul ultrasonic.
În tratamentul bolii parodontale, eliminarea placii bacteriene și a tartrului dentar este considerată esențială, iar succesul vindecării acestei boli este dependent de eficiența eliminării acestora de pe suprafața radiculară. Recunoscută în general ca standard de aur al terapiei în gestionarea bolilor parodontale este debridarea radiculară și îndepărtarea eficientă a depozitelor calcifiate de pe suprafața rădăcinii dentare. Cu toate acestea, există limitări importante în ceea ce privește accesul dificil în cazul pungilor parodontale adânci, caneluri și furcații ceea ce a dus la dezvoltarea unor metode noi de tratament.
Obiectivul debridării pungilor parodontale nu este decât curățarea locală cât și dezinfectarea. Din acest motiv, numeroase studii au demonstrat eficiența folosirii laserului care elimină selectiv depozitele microbiene fără a altera suprafața radiculară.
Indiferent de instrumentele utilizate (detartraj cu ultrasunete, chiurete manuale, laser) pentru tratamentul SRP(Scaling Root Planing) conservarea structurilor dure dentare este foarte importantă. Din cauza îndepărtării excesive a straturilor de cement, câteodată chiar și a unor straturi din dentină se ajunge la alte complicații și astfel se poate crea un mediu nou retentiv ce acumulează placă bacteriană. Utilizarea laserului determină ablație minimă a cementului în comparație cu tehnica de chiuretaj manuală. De asemenea utilizarea laserului în scopul tratării bolii parodontale reduce trauma pacientului, complicațiile postoperatorii și timpul de vindecare.
În parodontologie, laserul are indicație în terapia chirurgicală, tratamentul nonchirurgical al bolii parodontale și tratamentul tuturor modificărilor patologice produse în diverse forme clinice parodontale.
Dezinfecția pungilor parodontale se poate realiza foarte eficient utilizând laserul. Poate fi utilizat inclusiv la persoane cu diabet zaharat necontrolat, care sunt în general în pericol de hiperglicemie, ceea ce duce la creșterea inflamației și risc de boală parodontală.
Utilizarea laserului în parodontologie include următoarele avantaje:
- Reduce semnificativ bacteriemia
- Reduce sângerarea
- Îmbunătățirea accesului structurilor anatomice (regenerarea ligamentelor periodontale)
- Prin utilizarea laserului la nivelul rădăcinii nu se produce smear layer, strat ce acționează ca o barieră fizică între țesuturile parodontale și suprafața radiculară, împiedicând reatașarea țesutului periodontal
- Reducerea timpului de vindecare
- Sporirea confortului pacientului
- Ajustarea setarilor laserului în funcție de progresia și severitatea bolii parodontale
În concluzie tehnologia laser a revoluționat practica stomatologică, existând o gamă largă de lungimi de undă și dispozitive disponibile. Sunt realizate tot mai multe studii care demonstrează rolul important al acestei tehnologii în creșterea eficienței tratamentelor parodontale, începând cu îmbunătățirea PPD (Clinical Probing Depth), reducerea profunzimii defectelor intraosoase, regenerare tisulară și îmbunătățiri în furcații cu afectare gradul II.
Pe de altă parte, din perspectiva pacienților există o mare cerere de utilizare a metodelor minim invazive, reducerea disconfortului, a durerii și inflamației.
BIBLIOGRAFIE
- Tratat de parodontologie- Horia Traian Dumitriu
- Agoob Alfergany, M., Nasher, R., & Gutknecht, N. (2019). Calculus Removal and Root Surface Roughness When Using the Er:YAG or Er,Cr:YSGG Laser Compared with Conventional Instrumentation Method: A Literature Review. Photobiomodulation, Photomedicine, and Laser Surgery, 37(4), 197–226. doi:10.1089/photob.2018.4465
- Sgolastra, F., Petrucci, A., Gatto, R., & Monaco, A. (2011). Efficacy of Er:YAG laser in the treatment of chronic periodontitis: systematic review and meta-analysis. Lasers in Medical Science, 27(3), 661–673. doi:10.1007/s10103-011-0928-8
- Gholami, L., Asefi, S., Hooshyarfard, A., Sculean, A., Romanos, G. E., Aoki, A., & Fekrazad, R. (2019). Photobiomodulation in Periodontology and Implant Dentistry: Part I. Photobiomodulation, Photomedicine, and Laser Surgery. doi:10.1089/photob.2019.4710