Ce este tratamentul de canal?
Tratamentul de canal este o procedura in stomatologie prin care un dinte profund cariat poate fi salvat. Acest tip de tratament are ca scop indepartarea nervului(mort sau viu in functie de cat de avansata este caria), curatarea canalelor si dezinfectarea lor.La sfarsitul tratamentului canalele sunt sigilate si dintele afectat este restaurat in functie de caz cu o obturatie(plomba), pivot, coroana, incrustatie s.a.
De ce trebuie indepartat nervul?
In cazul necesitatii unui tratament de canal exista doua variante de prezentare a cazului clinic. In prima, pacientul se prezinta cu durere ocazionala sau constanta la dintele afectat. In aces caz nervul este viu dar afectat de un proces carios mare si nu mai poate fi recuperat. Pentru a scapa de factorul dureros nervul este extirpat si tratamentul endodontic este efectuat. In cea de-a doua varianta pacientul nu acuza dureri la prezentarea in cabinet dar in urma unui test clinic si dupa vizualizarea radiografiei, medicul ajunge la concluzia ca nervul este mort. Pentru a preveni suprainfectarea lui acesta este indepartat si canalele sunt curatate si dezinfectate.
Cine are nevoie de tratament de canal?
Odata ce pulpa dentara a fost afectata de carie aceasta nu se poate auto repara si are nevoie de tratament.
Daca dintele afectat are o carie mare, o fisur adanca sau o fractura bacterii din mediul oral vor afecta pulpa si vor declansa infectia. In timp acele bacterii vor creste in numar si vor afecta si osul in care este implantat dintele.
Infectia va afecta si ligamentele care ajuta la sustinerea dintelui in os si acesta va deveni mobil.
O afectiune a pulpei dentare va face ca dintele sa fie sensibil la rece si cald si uneori in timpul masticatiei.
Fara tratament infectia se va mari si dintele va avea nevoie de extractie.
In cazul unor infectii mari, unii pacienti prefer extractia dar in acest caz trebuie avut in vedere faptul ca in cazul in care acel spatiu nu este acoperit cu un implant sau o lucrare vor exista consecinte. Printre consecinte se enumera: rezorbtia osului in care a fost implantat dintele si in dreptul dintilor vecini, retractia gingiei la dintii vecini, inclinarea dintilor vecini si aparitia mobilitatii in timp si riscul pierderii lor, migrarea dintelui antagonist in spatial lasat liber cu aparitia mobilitatii si pierderea lui in timp.
In cele mai multe cazuri tratamentul endodontic inlatura durerea si conserva dintele
Daca un dinte nu poate sa fie pastrat si trebuie extras, cea mai buna optiune este implantul. O alta alternative este o lucrare pluridentara fixa dar de preferat este ca dintele afectat sa fie tratat si pastrat.
Lucruri importante referitoare la tratamentul de canal
*In timpul tratamentului de canal nervul dintelui este indepartat
*Este un tratament care se desfasoara sub anestezie si care inlatura durerea existent
*Tratamentul de canal este cunoscut si sub numele de tratament endodontic
*Costurile unui tratament endodontic variaza dar reprezinta o optiune mai putin costisitoare decat extractia dintelui afectat si inlocuirea cu un implant sau o lucrare dentara.
Cum se face tratamentul de canal?
a.Curatarea canalelor
In prima faza pacientul primeste anestezie si se monteaza diga pentru protectia si izolarea dintelui de microbii din saliva. Cu dintele sub anestezie medicul dentist creeaza un acces cu laserul sau freza prin coroana dentara si cu ajutor unor ace endodontice inlatura tot ce se gaseste in interiorul canalelor.
b.Inchiderea tratamentului de canal
In a 2-a parte a tratamentului, medicul dentist largeste usor canalul folosind ace endodontice rotative, dezinfecteaza si sterilizeaza canalul folosind laserul si solutii speciale pentru irigare.
Dupa aceasta etapa se face obturatia de canal si canalul este umplut si inchis cu materiale si cimenturi special dedicate tratamentului endodontic.
In urma tratamentului de canal infectia este curatata iar dintele nu va mai fi sensibil la rece sau cald deoarece nervul a fost inlaturat.
Tratamentul endodontic se face in general intr-o singura sedinta dar in functie de cazul clinic si de anatomia dintelui pot fi necesare 2-3 sedinte suplimentare.
Ce este microscopul endodontic?
Microscopul endodontic este un instrument important in efectuarea tratamentelor de canal. Desi cateodata nu este necesar acest instrument ofera medicului o vedere mai buna asupra campului operator si sansele de identificare a numarului total de canale creste considerabil. Acest instrument este esential in indepartarea instrumentelor fracturate pe canal si in inchiderea perforatiilor.
Care sunt avantajele tratamentului la microscop in stomatologie?
1.Mareste campul operator – Microscopul poate mari imaginea de la 3x pana la 30x
2.Creste precizia operatorului – identificarea si curatarea canalelor se face mai usor si mai eficient
3.Creste vizibilitatea – iluminarea de la microscop este mai puternica decat cea de la lampa unit-ului dentar si astfel lucrul este eficientizat.
- Diagnosticare corecta – exista cazuri care implica fisuri sau fracturi importante care afecteaz radacinile dintelui. Acestea poti fi identificate la miscroscop si stomatologul poate sugera extractia dintelui in detrimentul tratamentului endodontic.
Ce este un tratament de canal cu laser dentar?
Laser terapia reprezintă o metodă de terapie introdusă recent în domeniul medicinei dentare.Aceasta contribuie enorm la reusita tratamentului endodontic printr-un proces de sterilizare și curățare a sistemului de canale radiculare. Mai mult decât atât, laser terapia permite efectuarea unor proceduri minim invazive, cu mai puțin sacrificiu de substanță biologică decât în cazul metodelor tradiționale de tratament. Metoda respectivă aduce un avantaj major tratamentului de canal clasic, astfel încât șansele de succes ale tratamentului endodontic cresc semnificativ. Trebuie mentionat si ca laserul este folosit si in tratamentul parodontozei si a gingivitelor. In acest domeniu a dovedit o eficienta aparte si a inlocuit in mare masura tratamentul chirurgical mult mai invaziv
Daca credeti ca puteti beneficia de un tratament de canal asistat de laser si de miscroscop puteti apela la un cabinet stomatologic in Bucuresti.
Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!
Autor:
Vlad Marius
Medic dentist generalist