Avantajele sigillarii dintilor la copii

Cuprins

Avantajele sigilarii dintiilor la copii 

Copiii sunt o categorie de pacienti pentru care avem nevoie nu doar de abilitati bune in domeniul stomatologiei, dar si de capacitati de relationare pe plan emotional. Pentru ca lucrurile sa evolueze intr-un mod bun, ideal ar fi ca prima consultatie sa se faca in jurul varstei de un an. Atunci medicul stomatolog poate sa vada daca eruptia dintilor temporari de lapte are loc fara intarzieri. 

Tot acum el poate verifica modul in care se realizeaza igiena si care este dieta uzuala a copilului. Parintele primeste sfaturi despre schema dinti (ordinea de eruptie ), despre cum poate sa amelioreze disconfortul produs de aparitia dintilor, despre iginizare si despre cum afecteaza sanatatea dentare o dieta dezechilibrata. 

Care sunt dintii temporari si cum apar ei? 

Spre deosebire de adult, copilul are doar 20 de dinti cate 10 dinti pe fiecare arcada (sus, jos):  2 incisivi centrali, 2 incisivi laterali, 2 canini, 4 molari. Primii care erup sunt incisivii inferiori intre 4,5 luni si 10 luni. Sunt urmati de cei de sus. In jurul varstei de 1 an, pot sa apara si primele maselute. Spre varsta de 2 ani apar caninii si abia spre 2 ani si jumatate ultimii molari. Eruptia este considerata ca fiind incheiata dupa varsta de 3 ani. In urmatorii ani, dintii de lapte il ajuta pe copil sa se hraneasca corect, sa vorbeasca din ce in ce mai clar si sa aiba un aspect estetic placut.

Probleme la dintii de lapte? 

Cea mai frecventa problema intalnita la dintii de lapte sunt masele cariate. Molarii au o suprafata ocluzala ( cea pe care se musca) acoperita de santuri si fosete, care  sunt greu de curatat la copii. Acestia de multe ori nu coopereaza cum ne-am dori si astfel periajul nu este foarte bine facut. Resturile alimentare ramase in aceste santuri hranesc bacteriile care produc acid si demineralizeaza smaltul; astfel apare caria. 

Cat de mult poate evolua caria? 

Caria poate evolua atat de mult incat atunci cand o curatam sa observam o pierdere foarte mare de subtanta dura. Cariile pe molari pt evolua pana la nerv si atunci este nevoie de un tratamment endodontic ( de canal) si uneori chiar se poate ajunge la dinti imbracati. Cand gasim o carie pe unul dintre molari,iar ceilalti sunt aparent sanatosi recomandam o sigilare dinti copii. Umplem practic santurile dinilor temporari cu o rasina fluida fotopolimerizabila ( se intareste cu lumina albastra) si facem ca spalatul pe dinti sa fie mai usor de realizat, prevenind astfel aparitia unei carii.

Unde este localizata caria? 

O localizare a cariei des intalnita este cea de pe incisivii centrali si laterali superori (grupul de dinti din fata la maxilar) si pe molarii 1. Aceast tipar mai poarta si numele de carie de biberon care este intalnit dupa cum ii spune si numele la copiii care folosesc biberon cu formula pe timpul noptii. Acest tipar nu este asociat si cu alaptarea la san; laptele matern contine factori de protectie antibacterieni benefici pentru copil. Din nefericire apare la o varsta foarte mica (putin peste 1 an) si evolueaza foarte rapid. Copilul ajunge frecvent sa aiba dintii acestia doar sub forma de resturi radiculare si abcese. Uneori cu anestezie generala se poate ajunge la dinti imbracati cu coroane de zirconiu speciale pentru copii. 

Cariile aceste foarte profunde sunt un loc unde adera multa placa bacteriana ceea ce duce si la gingii inflamate. Copilul are gingii care sangereaza usor, il deranjeaza cand mesteca alimente tari sau chiar evita sa consume anumite feluri de mancare. De cele mai multe ori tratarea cariilor duce si la vindecarea gingiei. In putine cazuri este totusi nevoie de un tratament gingivita facut de catre medicul stomatolog.

Cand incep sa se schimbe dintii de lapte? 

In jurul varstei de 6 ani, incisivii inferiori inncep sa se miste si sa cada, aparand astfel primii dinti definitivi. Tot atunci apar si primele masele de adult, dar pentru ca acestea sa apara nu trebuie sa cada nici un dinte de lapte. Eruptia molarilor 1 definitivi de multe ori ii i-a prin surprindere pe parinti si pe copii. Daca reusim sa vedem acesti dinti cat mai aproape de momentul eruptiei le putem face o sigilare dentara

Ce este sigilarea cu laser? 

Sigilarea este o manopera neinvaziva in cele mai multe cazuri si uneori minim invaziva (cand exista deja o carie intr-o portiune a santului). Tehnica folosita de noi presupune curatarea cu o periuta de profilaxie a suprafetei ocluzale, apoi izolarea dintelui pentru a obtine o zona cat mai uscata. Folosim laserul dentar pentru a steriliza suprafata dentara si pentru a curata caria unde este nevoie, punem bonding ( lipiciul) si apoi sigilantul ( rasina fotopolimerizabila fluida). 

Avantajele sigilarii cu laser:

  • Tehnica non invaziva, nu pregatim smaltul cu freze.
  • Beneficiem de efectul bactericid al laserului pentru a scadea aproape de zero sansele sa apara o carie sub sigilant.
  • Nedureroasa, folosind doar laserul, nu atingem dintele.
  • Este rapid de efectuat (timp scazut de lucru, pacientul coopereaza bine).
  • Nu folosim acid pentru demineralizare (doar laser si bonding all in one).

Pentru a beneficia de avantajele laserului va puteti programa o vizita in cabinetul stomatologic pentru o consultatie cu camera intraorala. 

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Mai Multe
articole