Avantajele si dezavantajele laserului in stomatologie

Data

Cuprins

Stomatologia laser implica utilizarea laserului pentru a tratata diferite afectiuni dentare(gingivita, parodontoza, carii etc). Laserul a fost folosit pentru prima data in probleme dentare in anul 1989. In timp i-a fost dovedita eficienta iar in momentul de fata reprezinta o alternativa mult mai confortabila pentru pacienti.

In mare, laserul este folosit pentru curatarea tesuturilor cariate si tratarea dintilor cu ajutorul obturatiilor(plombe), in tratarea paradontozei si in tratamentul gingivitelor evitand manopere chirurgicale invazive, tratarea hipersensibilitatii dentare(durere la rece sau cald) si in albirea dentara.

Cum functioneaza si cum este folosit laserul?

Laserul dentar poate fi folosit pe tesuturi moi (gingii inflamate) si dure (smalt, dentina). Tratamentul pe tesuturi dure implica tratarea hipersensibilitatii, tratarea dintilor cariati, dezinfectia canalelor in tratamentul endodontic si albirea dentara.

Tratamentul pe tesuturi moi e ceva mai complex si necesita o schema de tratament cand este folosit in gingivite sau in tratarea paradontozei cu laser. Poate fi folosit de asemenea in frenectomii, indepartarea unor tumori benigne(necanceroase), tratarea aftelor si altele.

Care sunt avantajele laserului? De ce sa optezi pentru tratamentele asistate laser?

Unul din motivele principale pentru care pacientii nostrii aleg tratamentul laser este confortul sporit din cadrul unui tratament fara durere. In cazul cariilor folosirea frezelor este limitata si nu veti mai simti neplacerea creeata de vibratia frezelor sau durerea data de supraincalzirea tesuturilor din jur.

Reducerea anestezicului reprezinta un alt element atractiv in aceste tratamente. De multe ori anestezicul este eliminat complet din tratament iar in situatile ceva mai complicate acesta este administrat intr-o cantitate mult mai mica decat in tratamentele conventionale.

Pacientii nostri constientizeaza ca tratamentele laser duc la sanse mai mari de succes pe termen lung. Cu ajutorul laserului suprafetele dentare sunt sterilizate inainte de aplica obturatia(plomba) si canalele radiculare sunt dezinfectate mult mai eficient inainte de a inchide tratamentul endodontic. Succesul unui tratament endodontic duce la pastrarea dintelui natural in gura mai mult timp si evitarea inserarii unui implantsi a unor manopere chirurgicale costisitoare si cu recuperare greoaie.

O problema cateodata greu de gestionat este data de vizita la stomatolog pentru tratamente dentare la copii. Din pacate de multe ori copii vin speriati la dentist ori din cauza unor experiente trecute traumatizante pentru ei, ori de cele mai multe ori din cauza povestilor auzite acasa sau in cercul de prieteni. Din fericire pentru pacientii nostri, specialistul pedodont va folosi laserul in aceste tratamente astfel eliminand stresul dat de zgomotul frezelor sau de frica de ac. Anestezia poate fi eliminata complet.

Pe langa pacientii cu o stare generala de sanatate buna ne calca pragul si oameni care prezinta afectiuni sistemice(hemofilie, diabet, afectiuni cardiace s.a). Cu ajutorul laserului reducem mult sangerarea si riscul de a aparea accidente.De exemplu in tratamentul gingivitelor sau parodontozei reducerea sangerarii este foarte importanta. Cu ajutorul laserul se poate face hemostaza iar recuperarea dupa interventie este una rapida si sanatoasa.

Pacientii nostri care necesita interventii in campul paradontologiei sunt cel mai des interesati de eficienta si durata tratamentului dar si de timpul de recuperare. Recuperare dupa interventia laser este una rapida iar pacientul poate simti un minim disconfort in ziua interventiei.

Trebuie inteles ca pe langa avantajele evidente observate de pacienti si care duc la un confort sporit in timpul interventiei, pentru medicul stomatolog care practica sunt alte lucruri mai importante:

  • In timpul interventiei de adaugare sau inlocuire a unei obturatii dentare, suprafata de care adera restaurarea este sterilizata/dezinfectata cu ajutorul laserului. Acest lucru duce la un succes indelungat si la o posibila rezistenta mai buna a plombei. De asemenea acidul folosit pentru gravarea/demineralizarea suprefetelor dentare pentru o aderenta mai buna este inlocuit de o gravarea/demineralizarea cu ajutorul laserului. Aceasta modificare in protocolul de lucru scade sansa aparitiei unei sensibilitati dentare dupa fixarea plombei, in special la dintii cu defecte carioase mari.
  • In interventia endodontica(tratament de canal) printre cele mai importante secvente este dezinfectarea si sterilizarea canalelor. Printre cele mai bune substante folosite pentru aceasta etapa se numara hipocloritul, EDTA si acidul citric. Pentru a obtine o dezinfectie cat mai buna a canalelor si pentru a creste sansa de reusita a tratamentului de canal este recomandata activarea acestor substante cu ultrasunete si cu laserul dentar. In plus fata de ultrasunete, laserul a aratat o eficienta crescuta in eliminarea Streptococcus Faecalis, principalul agent microbian pentru care tratamentele de canal dau gres.
  • Tratamentele parodontale pentru gingivita si parodontoza beneficiaza probabil cel mai mult de terapia laser. Recuperarea tesuturilor moi este una rapida iar cu ajutorul laserului reusim sa dezinfectam pungile parodontale. Aceasta manevra aduce un plus important in tratament pe care terapia conventionala nu il aduce. Pe langa indepartarea tesutului de granulatie care apare in afectiunile parodontale, laserul asigura o eliminare mai eficienta a microorganismelor patogene care se gasesc in pungi.

Dezavantajele folosirii laserului dentar

Nu indeparteaza obturatiile din amalgam – din pacate laserul dentar nu poate taia metalul si astfel plombele vechi cu mercur trebuie indepartate conventional, cu freaza. Dupa indepartarea lor tratamentul cu laser poate incepe.

Nu indeparteaza coroanele – din acelasi motiv mentionat mai sus, laserul nu poate taia prin metal, zirconiu sau ceramica si de asemenea nu poate indeparta eficient cimentul vechi ramas intre coroana si dinte.

Daca vreti sa optati pentru tratamentul cu laser va puteti programa cat de curand intr-un cabinet stomatologic din Bucuresti dotat cu aceasta tehnologie.

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Dr. Radu Vlad Marius

Medic stomatolog

Mai Multe
articole