Avantajele laserului stomatologic in tratarea bolii parodontale

Data

Boala parodontala este data in principal de speciile microbiene specifice de la nivelul santului gingival si tesuturilor gingivale din jurul dintilor. 

Aceste specii bacteriene sunt diferite de speciile care predispun de exemplu la aparitia cariei dentare sau a infectiilor ce afecteaza pulpa dentara, adica nervul dintelui, si sunt impartite in mai multe complexe, fiecare individ afectat de boala parodontala prezentand variatii calitative si cantitative in ceea ce priveste incarcatura microbiana, variatii care dicteaza de altfel severitatea afectiunii.

In momentul in care boala s-a instalat, ea va produce distrugerea structurilor care formeaza aparatul de sustinere al dintelui, mai exact cementul, adica stratul mineralizat care inveleste radacina dentara, osul alveolar ce se gaseste in jurul radacinii si ligamentele alveolare care ancoreaza practic dintele in os si formarea unui tesut de infectie in jurul radacinilor dentare, rezultatul fiind aparitia mobilitatii dentare. 

 

Tratamentul parodontal

Tratamentul parodontal urmareste in principal stoparea evolutiei acestei distructii tisulare prin indepartarea bacteriilor ce au dus la aparitia ei, prin terapia parodontala initiala, antimicrobiana, si atunci cand este posibil chiar refacerea structurilor pierdute prin mijloace terapeutice specifice de regenerare parodontala. 

Etapa antimicrobiana in tratamentul pungilor parodontale este diferita in functie de gravitatea afectarii, in sensul in care in parodontitele agresive se poate incepe cu administrarea de antibiotice specifice pe cale sistemica, adica pe gura, dar intotdeauna se va recurge la diminuarea incarcaturii microbiene prin mijloace mecanice, chimice si fizice.

  Tratamentul chimic consta in realizarea irigatiilor cu substante antiseptice specifice pentru speciile bacteriene  prezente.

Prin indepartare mecanica ne referim la tehnicile de chiuretaj subgingival al tesuturilor afectate ireversibil si infectate,  care se face initial fara incizia si decolarea gingiei, cu ajutorul unor instrumente fine denumite chiurete parodontale si a laserului stomatologic. 

Este foarte importanta asocierea folosirii laserului, o tehnologie moderna care eficientizeaza tratamentul parodontal, ducand la cresterea ratei de succes al acestuia. 

Studiile arata ca folosirea laserului impreuna cu indepartarea mecanica a tesuturilor infectate va duce la o scadere aproape radicala a incarcaturii microbiene din tesuturile gingivale, prin efectul BACTERICID SI DETOXIFIANT al acestuia si prin faptul ca permite accesul in zonele anatomice dificile, acolo unde instrumentarul manual nu poate ajunge.

De asemenea avantaje ale folosirii lui sunt si efectul de biostimulare, efectul hemostatic, adica de oprire a sangerarii, stimularea vindecarii, reducerea suferintei postoperatorii si in cele mai multe cazuri inlaturarea nevoii de administrare a antibioticelor ducand in acest sens la scaderea riscului de aparitie a efectelor secundare si a rezistentei la antibiotice, problema cu care se confrunta sistemul medical la nivel global. 

De asemenea folosirea laserului permite in cele mai multe cazuri realizarea unui TRATAMENT MINIM-INVAZIV, scazand necesitatea folosirii chiuretelor parodontale si  evitand tehnicile de chirurgie parodontala, astfel disparand disconfortul din timpul interventiei dar si cel postoperator privind indicatiile specifice stricte pe care le va primi pacientul sau aparitia unor eventuale complicatii post-chirurgicale. 

Tratamentul cu laser

Tratamentul cu laser trebuie realizat in 3 sau 4 sedinte la interval de o saptamana intre acestea, iar rezultatele apar din primele sedinte daca pacientul respecta normele de igiena si inlatura factorii care favorizeaza evolutia bolii. 

Gingia sangereaza mai putin, isi recapata culoarea si consistenta, devine ferma si se ataseaza de dinte. Dupa terminarea tratamentului dintii cu o mobilitate redusa isi capata stabilitatea si pierd din sensibilitate. 

Cazurile foarte agresive care nu raspund la tratament sunt foarte putine si necesita un tratament complementar pe care il veti stabili impreuna cu medicul care va trateaza. Este foarte important ca pacientul sa fie constient de faptul ca pentru mentinerea rezultatelor este foarte importanta dispensarizarea, adica prezentarea periodica la controale realizate de catre medicul specialist parodontolog.

Mai Multe
articole