Ce este un laser dentar?
Laserul este un dispozitiv care emite un fascicul intens de radiații coerente în spațiu și timp. Există mai multe tipuri de laser, care utilizează diferite lungimi de undă în funcție de aplicațiile făcute.
Laserul dentar este conceput special pentru aplicații dentare moderne; în timp ce utilizarea sa în unele lucrări de rutină rămâne limitată, în multe cazuri, utilizarea sa are avantaje reale față de tehnicile tradiționale.
Laserele sunt folosite în stomatologie de peste douăzeci de ani, cu un interes tot mai mare în ultimii ani.
Detectarea cariei dentare precoce este uneori dificil de diagnosticat mai ales o leziune carioasă timpurie, ocluzal sau proximal. Cu toate acestea, un diagnostic precoce este fundamental, deoarece permite tratarea cariilor cu laser, un procedeu minim invaziv.
Albirea dinților cu laser nu produce deteriorarea acestora și este o opțiune sigură și viabilă pentru persoanele care pot avea chiar și dinți sensibili. Bineinteles, aceasta procedura se face intr-o clinica stomatologica, pentru a evita neplaceri precum durere de dinte.
Laserele pot realiza mai eficient și mai ușor tratamentul parodontal numit „non-chirurgical“, prin:
- eliminarea biofilmului de pe rădăcină;
- eliminarea bacteriilor din pungile parodontale;
- obținerea unei zone de cement compatibile cu retasarea si regenerarea țesuturilor;
- biomodulare, a cărei acțiune accelerează vindecarea parodontală.
Într-adevăr, laserele, datorită acțiunii lor controlate și reiterative, proprietăților antibacteriene și antiinflamatorii, oferă cea mai buna alternativă terapeutică pentru tratamentul bolilor parodontale.
Alegerea utilizării radiației laser în parodontologie, se face conform indicației clinice și prin validarea instrumentului asociat, alegerea lungimii de undă și a tipului de laser.
Tratament laser prezintă multe avantaje:
Fără rezistență bacteriană.
Nicio reacție alergică.
Fără interacțiuni medicamentoase.
Iradiere totală pe țesuturile moi (epiteliul pungii parodontale, țesut de granulatie) și țesut dur (cement și os).
Laserul dentar poate trata dinții sensibili?
Sensibilitatea dinților provine de la canale mici, numite tubule dentare, situate la coletul dinților. Sensibilitatea poate crește dacă acești tubuli sunt expuși la anumite elemente, de exemplu la temperaturi extreme. Tratarea tuburilor cu laser dentar permite închiderea acestora pentru a reduce sensibilitatea.
Alte aplicații:
- Îndepartarea nedureroasă şi fără sutură a tumorilor benigne de pe gingii, bolta palatină, mucoasa obrajilor şi buzelor.
- Tratamentul aftelor şi a herpesului.
- Tratamentul hipersensibilităţii dentinare.
- Frenectomia (taierea frenului buzei).
După efectuarea unei examinări a gurii, medicul parodontolog va putea determina dacă este recomandat un tratament cu laser pentru starea dumneavoastră.
În concluzie, este foarte important să prevenim bolile gingivale printr-o igienă orală excelentă și monitorizare dentară. Pentru persoanele care dezvoltă boala gingiilor, terapia cu laser este o abordare disponibilă care poate, neinvaziv, să dea rezultate clinice excelente, fara traume.
Programeaza-te la o consultatie pentru tratament cu laser!