Ata dentara sau dusul bucal. Ce alegi?
blank

Data

Igiena orala este una dintre primele masuri de preventie, sigura si eficienta, accesibila tuturor. 

Nu putem avea pretentia unei sanatati orale si a unui zambet impecabil fara o igiena adecvata. Un periaj corect de doua ori pe zi, urmat de utilizarea unui mijloc auxilar (dus bucal) te va ajuta sa iti mentii o dantura sanatoasa. 

In afara de clasica periuta manuala, exista o gama variata de accesorii pentru o igienizare completa acasa, incepand cu ata dentara, periute interdentare, dus bucal. 

Ce ar fi mai indicat, dusul (irigatorul bucal) sau ața dentara?

Irigatorul oral poate fi vazut ca viitorul igienei dentare. Un aparat inovativ si eficient ce curata toate resturile ramase interdentar sau subgingival, ceea ce o ata dentara nu va reusi. 

Nu ai nevoie de tehnici speciale, nu exista riscul sa te ramesti, asa cum se intampla de multe ori, in cazul utilizarii atei dentare, neavand un suficient control asupra manevrarii acesteia. Am fost nenumarate cazurile in care pacientii au venit cu gingii sangerande doar din cauza unei utilizari incorecte, cu obturatii cazute sau lucrari decimentate. 

De asemenea, irigatorul ofera o eficienta sporita, comparativ cu ata dentara, curatand zone la care nici ata dentara sau orice alta periuta nu pot avea acces. 

Cine poate utiliza un irigator bucal? 

Dusul bucal poate fi utilizat de intreaga familie, avand capete de schimb, niveluri de actiune diferite, in fuctie de nevoile fiecaruia, putand fi un real ajutor chiar si pentru cei mici. 

  • Purtatorii de aparate dentare – indicatia folosirii dusului bucal fiind prioritara. Ajuta la indepartarea si curatarea facila a resturilor alimentare, igiena dentara in cazul acestora reprezentand o adevarata aventura.
  • Pacientii cu inghesuiri dentare 
  • Pacientii cu implanturi, in cazul carora igiena trebuie sa fie impecabila
  • Pacientii parodontopati
  • Copiii, a caror spatii interdentare sunt stranse si dificil de curatat. 

Ce tip de irigator sa alegem?

Ca in cazul oricarui gadget, exista o gama variata de produse:

  • Portabil, fara fir este mai mic, de dimensiunea unei periute electrice si poate fi mult mai usor de utilizat si ambalat
  • Cel cu fir, si cu un rezervor mai mare, insa cu o manevrabilitate mai scazuta, mai greu de purtat in calatorii. 
  •  cu mai multe nivele de reglare a presiunii, cu diferite capete auxiliare. 
  • In functie de pret – raport calitate/pret
  • Irigator nemonitorizat, ce se poate atasa la robinetul de apa, insa au o eficienta mai scazuta. 

In general trebuie sa alegem ce ne facilitează mai mult igiena. Nu trebuie sa fie un aparat cu niște costuri ridicate, nu tot ce este scump poate fi util in cazul fiecaruia. Medicul stomatolog te va putea ghida in alegerea celel mai bune optiuni. 

Ce presiune ar trebui sa alegem cand folosim dusul bucal?

Presiunea este un factor foarte important atat in alegerea unui irigator bucal dar si in eficienta sa, aceasta depinzand atat de presiunea apei, cat si de numarul de pulsatii pe minut ale aparatului.

O presiune ridicata nu asigura intotdeauna o igiena buna, ci poate fi chiar ineficient producand o agresivitate gingiilor. 

Cel mai bun dus bucal este acela ce poate fi personalizat in funcție de nevoile dumneavoastră si de recomandările medicului.

In cazul in care aveti probleme gingivale sau parodontale, vei avea nevoie de un aparat cu o presiune mai scazuta. Astfel gingiile vor fi delicat curatate si nu iti vor produce disconfort.

Pacientii cu o dantura si gingii sanatoase pot folosi un nivel mai ridicat al presiunii, insa fara a exagera. 

Avantajele utilizarii dusului bucal
  • Indepartarea tartrului si eliminarea mirosurilor neplacute (halena orala)
  • Utilizare facila, poate fi luat si in vacante, in special varianta portabila.
  • Contribuie la mentinerea sanatatii gingivale, dupa tratamentele pentru gingivita sau parodontoza
  • Poate fi folosit cu apa simpla de la robinet, fara a necesita alte accesorii sau subsante chimice. 
  • Faciliteaza curatarea atunci cand exista lucrari dentare, punti, implanturi. 

In concluzie, eficienta unui dus bucal este net ridicata fata de ata dentara. Insa orice varianta ai alege important este sa fie utilizat zilnic, in combinatie cu un periaj corect. 

Mai Multe
articole