ASISTENȚA STOMATOLOGICĂ PENTRU COPII
PEDODONȚIA
Este specialitatea dentară care oferă asistență medicală primară orală pentru copii, pornind de la vârste fragede și până în adolescență.
Dinții copiilor apar în primele 6 luni de viață. Până la vârsta de 6 sau 7 ani, ei încep să-și piardă primul set de dinți care, în cele din urmă, se înlocuiesc cu dinții permanenți sau de adult.
Fără îngrijire dentară adecvată, copiii se confruntă cu o degradare a sănătății orale și se pot instala afecțiuni dentare ce pot provoca durere și complicații.Primele examinări trebuie să fie realizate cât mai devreme și țin de evaluarea riscului la carie pe care copilul îl prezintă din momentul erupției primului dinte de lapte. Medicul pedodont (medicul dentist pentru copii) începe cu o ingrijire dentară preventivă prin curățare și tratamente de remineralizare, precum și recomandări în ceea ce privește dieta și nutriția, spălatul corect pe dinți.
Igiena dentară a copiilor
Aceasta trebuie să fie o prioritate pentru toți părinții ce își doresc ca viitorul copiilor lor să fie unul marcat de un zâmbet frumos și o bună sănătate dentară.
Controalele periodice efectuate la o clinică stomatologică cu specialiști în pedodontie sunt un factor important pentru dezvoltarea sănătoasă ulterioară a dentiției copiilor și adolescenților.
Este important să nu se aștepte până la apariția primelor probleme sau dureri pentru prima vizita la dentist a copilului. Astfel, el se va obișnui cu mersul la stomatolog și îi va fi mai ușor în viitor. În plus, va deveni conștient de importanța igienei orale. El va primi sfaturi în acest sens într-un mod distractiv, pe care să-l poată înțelege.
Cariile dentare pot apărea încă de la vârsta de 6 luni, dacă în famila dvs. există probleme dentare, copiii dvs. sunt mai expuși riscului de a dezvolta, la randul lor, astfel de afecțiuni, iar cu cât se așteaptă mai mult, cu atât riscul crește. Cariile de biberon sunt cunoscute și drept carii galopante. Ele pot afecta întreaga dentiție a copilului. De aceea, este important sa ștergeți gingiile bebelușului după fiecare masă – chiar dacă primii dinți nu au apărut încă.
În zilele noastre, aproximativ 50% din copii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani prezintă deja carii.
Medicul stomatolog pentru copii
Acesta va face investigațiile necesare și va decide asupra tratamentului.
Vizita regulată la pedodont este importantă și pentru diagnosticul condițiilor orale asociate cu diverse boli. Printre acestea se numara diabetul zaharat, defecte cardiace congenitale, astm, deficit de atenție(ADHD, autism).
Este util să amintim despre puterea exemplului în educație. Copiii copiază foarte mult din comportamentul părinților. Lăsați-i să vadă importanța pe care o acordați igienei orale, controalelor periodice la medicul stomatolog și alimentației. Discutați cu copiii dvs. în termeni optimiști despre dentist, încercând să setați încă de acasă sentimente pozitive în legătură cu această vizită.
Evitați orice negație! Creierul uman recunoaște mult mai repede negația și poate duce la anxietate. În loc de ”nu ți se va întâmpla nimic”, îi puteți spune ”te vei simți minunat, fii fericit că ai grijă de dinții tăi”.
În mod obișnuit, în cabinet stau 3 persoane : medicul, asistenta, pacientul. Copilul poate intra cu părintele dacă este foarte mic. Nu intră toată familia copilului în cabinet, ci îl așteaptă în sala de așteptare. Orice persoană în plus reprezintă o sursă atât microbiană, cât și de anxietate.
Nu vă lăsați afectat în cazul în care copilul dvs. plânge. Copiii se tem adesea de tot ceea ce este nou și străin, iar plânsul este doar o reacție firească la frică.
Lipsa de cooperare a copiilor în cabinetul de stomatologie se întâlnește frecvent, chiar și la copiii cu vârste mai mari. De cele mai multe ori, părinții sunt cei responsabili pentru atitudinea și educația copiilor cu privire la vizitele la medicul stomatolog.
Ca urmare a dezvoltării tehnologiei în domeniu, vizita la medicul stomatolog nu mai reprezentă un stres pentru copii și, implicit, pentru părinți.