Conform legislatiei si ultimelor hotarari luate la nivel european, Romania trebuie sa inceapa treptat sa elimine folosirea amalgamului dentar indeosebi la copii si femei insarcinate.
Romania trebuie sa reduca treptat utilizarea amalgamului dentar pentru a se alinia la normele europene. Este vorba de art. 10 din Regulamentul (UE) 2017/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008 referitoare la obligatia statelor membre de elaborare pana la data de 1 iulie a unui plan national privind masurile pe care intentioneaza sa le puna in aplicare pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar.
Ce este de fapt amalgamul?
Amalgamul folosit în stomatologie este un material alcătuit în principal din mercur (hg) lichid la care se adăugă şi o pulbere formată tot din elemente de natură metalică (argint , cupru , staniu, zinc etc.).
Motivele pentru care s-a folosit pe un termen atat de indelungant amalgamul este pretul accesibil dar si durata si rezistenta in timp. O obturatie de amalgam corecta avand o durata de viata si de pana la 20 ani.
Dezavantajele folosirii amalgamului:
In primul rand este inestetic, prepararea cavitatii pentru o plomba cu amalgam necesita sacrificarea in exces de testut dentar sanatos deoarece fiind un material metalic si fara adeziune chimica spre deosebire de materialele compozite.
Mercurul, în general, este cosiderat un metal foarte periculos, iar acest lucru este bine imprimat în minţile oamenilor. Datorită acestei idei, teorii conform cărora mercurul din amalgamul dentar ar fi periculos pentru organism nu au întârziat să apară. Cel mai mult s-a discutat pe tema vaporilor dagajaţi de acest tip de material. Vapori care odată inhalaţi, ar putea da efecte adverse la nivelul creierului şi rinichilor.
In cadrul clinicii Life Dental Spa se utilizeaza materiale compozite non-toxice, ele pot inlocui cu succes obturatiile vechi din amalgam pentru o sanatate orala cat mai buna.
Reglementările Uniunii Europene care restricționează consumul de amalgam fac parte dintr-un acord la nivel mondial de reducere a poluării globale a mediului, cauzată de mercurul eliberat în timpul prducerii, utilizării și eliminării produselor cu mercur, inclusiv a amalgamului dentar, transmite CMSR: „Nu există dovezi că amalgamul dentar prezintă un risc direct pentru sănătatea persoanelor care au restaurări cu amalgam, însă, cu toate acestea, atunci când este eliberat în mediul înconjurător, mercurul care este stabil îmn amalgamul dentar poate fi tranformat de microorganisme într-o formă care se poate acumula la niveluri toxice în pești și alte vietăți marine și poate intra în lanțul alimentar. Prin contaminarea mediului, amalgamul dentar poate contribui indirect la riscul pentru sănătatea umană, din cauza mercurului”, adaugă CMSR.
Colegiul medicilor stomatologi va asigura prin programele de educatie medicala continua informarea actualilor si viitorilor medici stomatologi asupra impactului amalgamului dentar asupra mediului constituind astfel o sursa majora de poluare cu mercur in aer, apa si pamant.
Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania promovezautilizarea alternativelor terapeutice fara mercur, eficiente atat din punct de vedere al costului, cat si clinic, pentru restaurarile dentare.
Colegiul medicilor stomatologi organizeaza reuniuni pentru educarea si instruirea corespunzatoare a viitorilor specialisti cu privire la utilizarea alternativelor de restaurare dentara fara mercur si la promovarea celor mai bune practici de management stomatologic, care implica indepartarea celei mai mici cantitati de tesut dentar sanatos (amalgamul necesita indepartarea detesuturi dentare sanatoase in proportie mai mare decat alternativele fara mercur).
Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania va promova utilizarea in cabinetele dentare a materialelor de calitate fara mercur pentru restaurarile dentare.

Autor:
Dr. Laura Mircea
Medic stomatolog