In stomatologie, bolile parodontale se impart in doua mari categorii:

Debutul bolilor parodontale

Cauza bolilor parodontale o reprezinta bacteriile. Din cauza lipsei unei igiene corecte acasa (ca tehnica, durata si frecventa) si a igienizarilor efectuate in cabinetul medical de catre medicul stomatolog la intervalele necesare fiecarui pacient (media este de o igienizare la fiecare 6 luni), creste nivelul incarcaturii bacteriene care duce la aparitia gingivitei.

Initial, bacteriile produc inflamarea gingiei cu:

De cele mai multe ori, gingivita este ignorata de catre pacienti deoarece sangerarea nu este abundenta si nici constanta, existant perioade de sangerare care alterneaza cu perioadele de lipsa a sangerarii. In special in cazul fumatorilor, sangerarea este deseori foarte limitata pana la inexistenta. Pacientii fumatori au circulatia periferica slaba, acest lucru inseamna ca substantele continute in tigari produc o vasoconstrictie sanguina locala (vasele de sange sunt mai subtiri si circula mai putin sange la nivelul gingiilor). Aceasta se traduce prin doua aspecte:

In cazul in care nu se realizeaza un tratament pentru gingivita in stadiile initiale, boala avanseaza. Bacteriile cauzatoare de boala parodontala avanseaza inspre osul care sustine dintii, afectandu-l. Aceasta afectare se traduce prin scaderea nivelului osos. Daca in mod normal dintele este sustinut in os circa doua treimi si doar o treime se afla expusa in cavitatea orala, la pacientii cu boala parodontala avansata, acest raport se inverseaza pana dintele ajunge sa nu mai aibe deloc sustinere osoasa, sa se miste si sa cada. In momentul in care osul sustinator al dintilor incepe sa fie afectat, gingivita se transforma in parodontita marginala (parodontoza).

Semnele si simptomele care insotesc parodontoza sunt cele de la gingivita la care se adauga:

Afectarea la nivelul dintilor este progresiva. Primii dinti afectati sunt cei din grupul frontal inferior. Multi dintre pacienti doresc tratament doar pentru dintii pe care ei ii considera afectati de boala. Insa tratamentul se va adresa tuturor dintilor deoarece bacteriile se afla in toata cavitatea orala si scopul este scaderea incarcaturii bacteriene pentru a putea stopa in evolutie boala. Tratamentul instituit nu va vindeca boala parodontala, ci va stopa evolutia si va impiedica pierderea dintilor, in functie de cat de afectati sunt.

Tratamentul bolii parodontale se adreseaza scaderii numarului de bacterii dintre dinte si gingie/os.

El poarta denumirea de chiuretaj subgingival si are doua variante:

Tratamentul gingivitei cu laserul este mai eficient, mai placut pentru pacient deoarece se realizeaza fara durere si fara anestezie si cu rezultate net superioare chiuretajului subgingival manual, clasic.

Laserul stomatologic este in masura sa elimine o serie de patogeni situati profund in straturile gingiei, in zone greu sau imposibil de ajuns cu ajutorul chiuretelor. Tratamentul gingivitei cu laserul este un tratament tintit, fara a afecta alte structuri asa cum ar face-o de exemplu antibioterapia pe cale orala, tratament care inca este raspandit. 

Dupa tratarea bolii parodontale cu ajutorul laserului, succesul tratamentului il constituie rigoarea pacientului in mentinerea cavitatii orale curate, igienizarea corecta si frecventa a dintilor si controalele periodice pentru igienizare si monitorizare.