In stomatologie, bolile parodontale se impart in doua mari categorii:
- gingivita
- parodontita marginala (sau parodontoza cum este cunoscuta de catre pacienti)
Debutul bolilor parodontale
Cauza bolilor parodontale o reprezinta bacteriile. Din cauza lipsei unei igiene corecte acasa (ca tehnica, durata si frecventa) si a igienizarilor efectuate in cabinetul medical de catre medicul stomatolog la intervalele necesare fiecarui pacient (media este de o igienizare la fiecare 6 luni), creste nivelul incarcaturii bacteriene care duce la aparitia gingivitei.
Initial, bacteriile produc inflamarea gingiei cu:
- modificare de culoare a gingiei
- modificare de textura a gingiei
- modificare de volum a gingiei
- durere la nivelul gingiei
- sangerare la periaj sau in cazurile avansate, sangerarea este spontana (pacientul simte gust de sange in gura)
De cele mai multe ori, gingivita este ignorata de catre pacienti deoarece sangerarea nu este abundenta si nici constanta, existant perioade de sangerare care alterneaza cu perioadele de lipsa a sangerarii. In special in cazul fumatorilor, sangerarea este deseori foarte limitata pana la inexistenta. Pacientii fumatori au circulatia periferica slaba, acest lucru inseamna ca substantele continute in tigari produc o vasoconstrictie sanguina locala (vasele de sange sunt mai subtiri si circula mai putin sange la nivelul gingiilor). Aceasta se traduce prin doua aspecte:
- de cele mai multe ori pacientul nu prezinta sangerare gingivala;
- vindecarea este mai greoaie deoarece elementele din sange sunt cele care aduc vindecarea. Cum sangele este in cantitate mica, implicit si aceste elemente sunt mai putine.
In cazul in care nu se realizeaza un tratament pentru gingivita in stadiile initiale, boala avanseaza. Bacteriile cauzatoare de boala parodontala avanseaza inspre osul care sustine dintii, afectandu-l. Aceasta afectare se traduce prin scaderea nivelului osos. Daca in mod normal dintele este sustinut in os circa doua treimi si doar o treime se afla expusa in cavitatea orala, la pacientii cu boala parodontala avansata, acest raport se inverseaza pana dintele ajunge sa nu mai aibe deloc sustinere osoasa, sa se miste si sa cada. In momentul in care osul sustinator al dintilor incepe sa fie afectat, gingivita se transforma in parodontita marginala (parodontoza).
Semnele si simptomele care insotesc parodontoza sunt cele de la gingivita la care se adauga:
- mobilitatea dintilor;
- aparitia si avansarea pungilor parodontale (reprezinta un spatiu creat intre dinte si osul sustinator care se masoara cu un instrument specific denumit sonda parodontala. Aceasta prezinta o serie de gradatii care permit medicului stomatolog sa aprecieze in milimetri distructia osului si gradul bolii parodontale in care se regaseste pacientul);
- retractie osoasa pe care pacientul o percepe ca pe o retractie a gingiei. De fapt, cel care se retrage este osul, gingia urmandu-l. In acest fel, dintele va aparea mai mult in cavitatea bucala;
- pe radiografia panoramica se observa nivelul osos, mai resorbit decat normalul.
Afectarea la nivelul dintilor este progresiva. Primii dinti afectati sunt cei din grupul frontal inferior. Multi dintre pacienti doresc tratament doar pentru dintii pe care ei ii considera afectati de boala. Insa tratamentul se va adresa tuturor dintilor deoarece bacteriile se afla in toata cavitatea orala si scopul este scaderea incarcaturii bacteriene pentru a putea stopa in evolutie boala. Tratamentul instituit nu va vindeca boala parodontala, ci va stopa evolutia si va impiedica pierderea dintilor, in functie de cat de afectati sunt.
Tratamentul bolii parodontale se adreseaza scaderii numarului de bacterii dintre dinte si gingie/os.
El poarta denumirea de chiuretaj subgingival si are doua variante:
- fie manual cu intermediul unor instrumente specifice denumite chiurete;
- fie cu ajutorul laserului. El are posibilitatea de a dezinfecta spatiul parodontal, scazand cantitatea de bacterii si permitand bolii parodontale o oprire in evolutie. Tratamentul gingivitei este mai rapid si cu vindecare mai buna fata de tratamentul parodontozei deoarece sunt afectate mai putine structuri anatomice.
Tratamentul gingivitei cu laserul este mai eficient, mai placut pentru pacient deoarece se realizeaza fara durere si fara anestezie si cu rezultate net superioare chiuretajului subgingival manual, clasic.
Laserul stomatologic este in masura sa elimine o serie de patogeni situati profund in straturile gingiei, in zone greu sau imposibil de ajuns cu ajutorul chiuretelor. Tratamentul gingivitei cu laserul este un tratament tintit, fara a afecta alte structuri asa cum ar face-o de exemplu antibioterapia pe cale orala, tratament care inca este raspandit.
Dupa tratarea bolii parodontale cu ajutorul laserului, succesul tratamentului il constituie rigoarea pacientului in mentinerea cavitatii orale curate, igienizarea corecta si frecventa a dintilor si controalele periodice pentru igienizare si monitorizare.