Alimente care duc la aparitia cariilor dentare si sfaturi pentru protejarea dintilor

carii dentare si alimentele care duc la aparitia lor

Cuprins

Principala cauza pentru aparitia de carii dentare este acumularea de acid pe dinti, fapt care, in timp, uzeaza si cariaza smaltul. Alimentele, de la dulciuri bogate in zahar la carbohidrati cu amidon, se descompun in zaharuri care se transforma in acid in gura, atacand dintii si slabind invelisul exterior rezistent. Pentru a-ti mentine dintii puternici si smaltul intact, evita aceste alimente daunatoare:

 

  • Bomboanele tari. Dupa cum poti ghici, bomboanele tari, cu zahar, care sunt dizolvate mult timp sau care se sparg in bucati, sunt daunatoare pentru smalt, favorizand, in timp, aparitia de carii dentare. Bomboanele sunt bogate in zahar, care se lipeste de dinti si dureaza mult sa se topeasca, expunand gingiile si dintii la zahar daunator.
  • Bauturile acidulate. Sucurile acidulate, bauturile energizante si, in general, toate sucurile sunt bogate in zahar si acid, ceea ce este o veste mai putin placuta pentru dintii nostri. Daca doresti sa bei altceva decat apa, cauta marci de suc fara zahar adaugat sau incearca sa aadaugi in apa fructe sau legume, cum ar fi pepenele sau castravetii, pentru o aroma racoritoare si mai putin daunatoare. 
  • Tortul, prajiturile. Prajiturile, torturile sau orice alt dulce facut cu mult zahar este o problema pentru dinti. Dulciurile lipicioase sunt cei mai mari dusmani ai dintilor, deoarece pot fi o pacoste majora pentru smalt. Alimentele care adera usor de dinti si se blocheaza intre gingie si dinte permit zaharurilor sa atace smaltul si sunt greu de indepartat. Incearca sa iti limitezi aportul de zahar.
  • Gheata. Mestecarea ghetii dure poate dauna smaltului, expunand dintii. Alte obiceiuri daunatoare care implica folosirea dintilor, cum ar fi deschiderea sticlelor si a altor ambalaje, ar trebui, de asemenea, evitate.
  • Nucile tari. Pe langa faptul ca pot provoca lezarea smaltului, mestecatul nucilor tari poate deteriora si creste necesitatea implanturilor dentare, a protezelor dentare si obturatiilor dentare. Incearca sa mananci bucati mai mici de nuci in loc de nuci intregi, daca sunt deosebit de dure, sau nuci transformate in unt, cum ar fi untul de caju.

 

4 sfaturi pentru a te proteja de carii dentare

Cu cat stii mai multe, cu atat ai senzatia ca majoritatea lucrurilor pe care le mananci sunt dusmani ai smaltului dentar si ai gingiilor si favorizeaza aparitia de dinti cariati. Desi acest lucru este oarecum adevarat, vestea buna este ca este posibil sa contracaram daunele luand masuri de igiena orala, pentru a restabili mineralele pierdute si pentru a mentine dintii puternici. 

 

SFAT 1: Sigileaza-ti dintii!

Sigilarea dentara protejeaza smaltul si previne aparitia de carii dentare. Medicul stomatolog iti poate sigila dintii sanatosi acoperindu-i cu un strat protector si subtire de material special.

 

SFAT 2: Foloseste ata dentara si dusul bucal cel putin o data pe zi!

Ata dentara si dusul bucal indeparteaza particulele de alimente si resturile bacteriene depuse intre dinte si gingie, reducand probabilitatea ca bacteriile sa se lipeasca de acestea si sa se transforme in placa bacteriana si tartru si ulterior in carii dentare.  Acestea pot fi indepartate doar de stomatolog, cu ajutorul instrumentelor profesionale si tehnicilor profesionale, precum cea a detartrajului.

 

SFAT 3: Schimba-ti frecvent periuta de dinti!

Inlocuieste periuta de dinti de cel putin 3-4 ori pe an. Asigura-te ca utilizezi periute de dinti cu peri moi, care nu afecteaza dintii si gingiile si nu uzeaza smaltul si tesutul gingival. Ia in considerare si o periuta de dinti electrica, care iti curata dintii eficient, fara a fi prea abraziva.                                       

 

SFAT 4: Periaza-ti dintii dupa masa sau clateste-ti gura cu apa de gura!

Periajul dintilor si clatirea gurii cu apa de gura ajuta la indepartarea alimentelor lipite de dinti sau blocate intre dinte si gingie. Folosind o apa de gura iti vei proteja cel mai bine dintii de aparitia de carii dentare.

 

Mai Multe
articole