Nervul dintelui in limbaj medical, de fapt se denumeste pulpa intracoronara si intraradiculara si este compusa din vase de sange care aduc diverse celule si ajuta la reparatia dintilor in atacul bacterian din procesul carios (dintele depune dentina de reactie pentru a proteja pulpa de invazia bacteriana), contine si un vad limfatic si un nerv ce trasmite senzatiile dureroase la creier atunci cand apare inflamatia ca urmare a invaziei bacteriene.
Aceasta este una din explicatiile pentru care afectiunile dentare sunt asa dureroase: apare inflamatia intr-o cavitate inchisa si atunci impulsurile nervoase sunt foarte puternice. Este important sa mentinem dintii sanatosi si cu “nervi vii” pentru a le pastra capacitatea de reparatie si senzatia de durere atunci cand ceva nu este in regula cu dintele respective.
Cum anume putem ajuta la pastrarea nervului?
Deoarece majoritatea afectiunilor care duc la pierderea nervilor sunt de cauza bacteriana, modalitatea cea mai buna de a prevenii aceste lucruri este de a avea o igiena foarte riguroasa acasa ce implica periaj dentar efectuat corect! Atat dimineata cat si seara, in special cel de seara fiind important pentru ca pe perioada noptii scade foarte mult secretia salivara si astfel bacteriile devin mai agresive prin atacul acid asupra smaltului.
Obligatoriu pentru o igiena dentara corecta si completa trebuie sa introduce si o metoda de igiena interdentara si anume: dusul bucal.
Inca un aspect important este alimentatia care poate favoriza aparitia si progresia rapida a cariilor si anume alimentatia bogata in zaharuri procesate, carbohidrati simpli, fainoase etc. Daca reusim sa reducem aportul acestora si sa inlocuim de exemplu deserturile cu zahar cu fructe, atunci deja venim foarte mult in ajutorul dintilor nostri.
Ce procedure medicale ne ajuta sa pastram nervul viu?
In primul rand, igienizarile regulate au ca scop inlaturarea tartrului si a placii bacteriene de pe dinti si gingii, iar acestea sunt sursa de debut a cariilor dentare care, ulterior, ajung sa afecteze nervii. La igienizarea de 6 luni se pot depista si carii incipiente care tratate corect, nu duc la dezvoltatea afectiunilor mai severe. Singurul mod de a trata minim invaziv cariile si de a preveni recidiva de carie prin omorarea bacteriilor este cu LASERUL DENTAR, o inovatie in stomatologie si un mare plus pentru medicii care vor ca pacientii lor sa beneficieze de tratamente confortabile si foarte eficiente.
Cand tesutul carios dentar este curatat cu ajutorul laserului dentar si nu al frezei, se distruge practice doar tesutul carios infiltrate, astfel ca sansele de a “deranja” nervul sunt mult mai mici si bacteriile sunt distruse, deci riscul unei recidive de carii este mult scazut. Lumina laser a fost demostrat prin studii clinice ca stimuleaza nervul, in cazul cariilor ft profunde, sa depunde dentina de reactive si sa se protejeze de atacul carios.
Pe langa asanarea proceselor carioase cu laser, o modalitate de foarte lunga durata de a restaura dinti distrusi de carie este cu ajutorul inlay-urilor ceramice, care inlocuiesc exact ca o piesa de puzzle, structura lipsa a dintelui. Inlay-ul/onlay-ul ceramic este o varianta buna pentru dintii cu lipsa mare de subtanta pentru ca le ofera rezistenta dorita si are marele avantaj ca este un material foarte rezistent, nu se degradeaza in timp, astfel ca sansele de a reinterveni pe un dinte tratat sunt mult mai mici la fel ca sansele de a deranja nervul pe viitor.
Exista un procent mai scazut al cazurilor in care nervul unui dinte poate avea de suferit si anume traumatisme dentare, aparate ortodontice prin deplasari dentare si in cazul pacientilor cu boala parodontala foarte avansata cu pungi parodontale foarte adanci ( aceasta intra in categoria celor de cauza bacteriana). Atunci cand suferim un accident cu trauma dentara este important sa ne prezentam de urgenta in cabinetul stomatologic deoarece nervul dintelui poate fi salvat doar printr-o evaluarea riguroasa facuta de un medic specialist si este important sa nu treaca mai mult de cateva ore de la accident.
Concluzia este ca un dinte sanatos are sansele cele mai mari de a-si pastra nervul viu si singurul mod in care putem avea dinti sanatosi este de a-I ingriji acasa si de a merge regulat la medical stomatolog!