Albirea dentara este procesul de deschidere al culorii unui dinte. Peroxidul de hidrogen, este incredientul activ, cel mai comun folosit in albirea dentara. Percepția culorii dintelui este multi-factorială.
Reflexia și absorbția luminii de către dinte pot fi influențate de o serie de factori, inclusiv transmiterea luminii prin dinte, conținut de minerale de smalț, grosimea smaltului, culoarea dentinei, și prezența petelor extrinseci și intrinseci. În plus, luminozitatea percepută a dintelui se poate modifica în funcție de luminozitatea și culoarea fundalului.
Care sunt cauzele ingalbenirii dintilor?
- alimentaţia – alimentele închise la culoare, cele cu aciditate ridicată, dar şi coloranţii alimentari sunt cele care afectează cel mai des culoarea dinţilor. Pe acestă listă se află vinul roşu, ceaiul negru, cafeaua, băuturile cargobazoase, fructele de pădure, sosurile de soia şi roşii, sfecla sau oţetul balsamic.
- înaintarea în vârstă – odată cu înaintarea în vârstă, structura dinţilor suferă modificări care pot duce la îngălbenirea dinţilor.
- fumatul – nicotina se depune pe smalţul dinţilor, iar în timp produce îngălbenirea dinţilor, dar şi alte probleme ale gingiilor (parodontita).
- fluorul în exces (fluoroză) – folosit în exces, fluorul poate afecta dantura. Acesta poate fi găsit în apa pe care o bem, dar şi în pasta de dinţi. Este recomandat să folosim o cantitate mică de pastă de dinţi atunci când ne spălăm pe dinţi, de mărimea unui bob de mazăre.
- unele medicamente – există şi unele tratamente medicamentoase care pot afecta culoarea dinţilor. Acestea pot fi antibioticele precum amoxicilina, minociclina sau tetraciclina, in special atunci când sunt administrate copiilor.
- igiena dentară deficitară – în cazul în care nu respectăm programul zilnic de igienă dentară, adică să ne spălăm pe dinţi de cel puţin două ori pe zi şi să folosim şi aţa dentară, aceştia se vor îngălbeni mult mai repede.
Pe de altă parte, culoarea dintilor sunt rezultatul zonelor colorate care s-au format pe pelicula dobândită pe suprafața smalțului și pot fi influențate de comportamentele sau obiceiurile de viață. De exemplu, o tehnică slabă de periere a dinților, produse din tutun și expunerea la săruri de fier și clorhexidină pot afecta culoarea dintelui.
Odată cu creșterea vârstei, dinții tind să fie mai întunecați la culoare. Acest lucru se intampla din cauza formării secundare de dentină și subțierea smalțului datorită uzurii dinților.
Pe piata exista mai multe variante de albire dar cea mai recomandata si indicata este albirea dentara asistata in cabinetul stomatologic.
!!!Metodele de albire din farmacii si magazine nu sunt indicate deoarece pot aparea diverse complicatii ireversibile la nivelul structural al dintilor din cauza substantelor pe care le contin.
De asemenea, trebuie sa intelegem ca albirea dentara nu este indicata oricarei persoane. Exista pacienti cu hipersensibilitate dentara sau pacienti cu o structura dentara mai slaba, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu gingii şi dinţi sensibili, persoanele care sunt alergice la peroxid, persoanele care au carii, retracţie gingivală sau smalţ erodat si nu sunt pregatite pentru albirea dentara clasica.
In clinica Life Dental Spa se efectueaza cea mai moderna si minim invaziva albire, albirea dentara cu laser. Aceasta este una dintre cele mai sanatoase si nedureroase metode de albire si care nu afecteaza dintii.