Albirea dentară este una dintre cele mai frecvente proceduri din stomatologia estetică care pot avea un impact major asupra aspectului dinților, prin eliminarea petelor și colorațiilor extrinseci și intrinseci. Alterarea tridimensională a moleculelor de pigmenți este la originea albirii dinților cu discromii. 

Rezultatul este obținut de obicei prin acțiunea unui agent oxidant puternic. Agenții de albire contemporani cei mai frecvent utilizați sunt pe bază de peroxid de hidrogen (HP) și peroxid de carbamidă (CP), în concentrații între 6 și 35%, aceasta fiind concentrația maximă permisă în Uniunea Europeană din 2012. Procedurile de albire dentară conduc la alterarea smalțuilui și dentinei, totuși aceste modificări sunt reversibile prin aplicarea locală a unor paste de remineralizare. Cel mai frecvent efect advers al albirii este sensibilitatea dentară. Prin urmare au existat încercări numeroase de a reduce sensibilitatea dentară asociată albirii.

Cercetătorii au propus diverse variante în acest scop:

  În medicina dentară laserul a fost pentru prima dată folosit în anul 1964. De atunci a revoluționat practica stomatologiei moderne cu un interes în continuă creștere în ultimii ani. Termenul laser este acronimul pentru “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.” Cele mai utilizate tipuri de lasere pentru realizarea albirii dentare externe sunt dioda, laserul cu Argon, Nd. YAG, KTP, Er. YAG, laserul CO2.

Evaluarea calității

De ce este albirea cu laserul preferată de pacienți?

   Răspunsul la această întrebare este unul simplu, concluziile fiind ușor de formulat. Toate studiile realizate pe această temă au demonstrat superioritatea utilizării laserelor față de terapiile convenționale de albire („home bleaching” sau albirea neasistată laser):

  1. Scurtarea semnificativă a timpului de expunere dentară la agentul de albire
  2. Reducerea daunelor asupra smalțului și dentinei, rezultând prin urmare o scădere notabilă a sensibilității dentare în primele 24 de ore
  3. Sensibilitatea postoperatorie este mai scăzută în urma folosirii terapiei laser în comparație cu activarea LED sau neactivarea agentului de albire
  4. Folosirea laserului pentru activarea agentului de albire crește eficiența tratamenului.