Albirea dentara reprezinta o procedura non-invaziva de a cosmetiza dintii facandu-i mai albi si mai luminosi. Albul este idealul estetic in ceea ce priveste stomatologia moderna deoarece este asociat cu curatenie, sanatate si frumusete, dar albul excesiv poate da senzatia de sintetic. Albirea dentara doar readuce albul natural pe care dintele il avea initial in copilarie, inainte sa se pigmenteze cu tot felul de coloratii in urma alimentatiei sau bauturilor de tip cafea, ceai, sucuri etc. Asadar reprezinta o modalitate de avea dinti mai frumosi si naturali in acelasi timp, non-invaziv fata de varianta fatetarii loc cu fatete ceramice sau coroane dentare.
Cate tipuri de albire exista?
Albirea la domiciliul pacientului cu gutiere si gel oferit in cabinetul stomatologic (kit albire dinti)
Este important sa evitam produsele aflate la liber pe piata deoarece pot fi daunatoare pentru structura smaltului, iar o albire realizata incorect poate produce mai mult rau decat bine. Pacientul care doreste albire acasa se prezinta in cabinetul stomatologic unde i se vor lua mulaje si i se vor efectua gutiere personalizate in care va pune gel de albire oferit de medicul stomatolog si instruit corect de catre acesta. ATENTIE- aceasta forma de albire este cea asociata cu cel mai mare grad de sensibilitate tranzitorie deoarece gelul sta o perioada lunga pe dinti
Albirea dintilor devitali
Este o albire speciala care se face pentru dintii care au suferit un tratament de canal ( scoaterea nervului) si in timp s-au pigmentat din interior
Albirea dintilor cu lampa led
In cabinetul dentar- aceasta albire se realizeaza in 2-3 sedinte a cate 30 de minute in functie de necesitatile pacientului, sub supravegherea medicului. Gradul de sensibilitate dentara este mult scazut fata de metoda la domiciliu deoarece timpul in care sta gelul pe dinti este mult scazut.
Albirea cu laser
Este metoda cea mai moderna si eficienta de a albi dinti si cea mai putin sensibilizanta. Cu lungimea de unda laser se activeaza gelul astfel incat albirea dintilor se poate realiza intr-o singura sedinta a 30-40 de minute, versus celelalte variante in care sunt necesare sedinte repetate pentru a obtine efectul dorit.
Cat costa albirea dintilor pe termen lung?
Albirea dentara este o procedura cu rezultate estetice deosebite si multumitoare pentru pacient, iar contraindicatiile sunt foarte putine la numar, astfel ca ea devine o procedura foarte solicitata in cabinet stomatolog si uneori indicata de medicul dentist deoarece reprezinta un raport corect intre calitate si pret. Albirea cu lampa poate fi repetata la un interval de 6 luni, de regula pacientii care fumeaza mult sau beau multe lichide colorante isi doresc o improspatare si se poate face de exemplu doar o singura sedinta in acest sens. Albirea cu laserul de asemenea se poate efectua la 6 luni interval. In marea majoritate a cazurilor efectul albirii se pastreaza pe o perioada de cativa ani si , chiar si la pacientii care sunt fumatori sau bautori de cafea, ceai, vin rosu, culoarea initiala a dintilor anterior albirii nu mai revine niciodata, adica ei vor pastra efectul albirii pe termen foarte lung.
Costul albirii cu lampa led efectuata in 3 sedinte cumulat este asemanator cu costul albirii laser, diferenta fiind ca la metoda laser riscul de sensibilitate este mai scazut si este o procedura mai rapida pentru pacient.
Ce ar trebui sa stiu inainte sa-mi albesc dintii cu laserul?
- este o procedura prin care se infrumuseteaza dintii in forma si pozitia lor actuala. Pentru pacientii care isi doresc o alta forma sau pozitie a dintilor, un zambet perfect, varianta fatete dentare ramane metoda de electie.
- Gelul de albire actioneaza doar pe structura dentara naturala, in special pe smalt dentar. Asadar daca avem anumite obturatii (plombe) in zonele vizibile din zambet sau coroane/fatete, ele isi vor pastra culoarea initiala.
- Este important sa se realizeze un detartraj si air-flow chiar inainte de a se aplica gelul de albire deoarece dintii cu placa dentara pe ei nu pot beneficia cum trebuie de puterea gelului de albire
- Daca exista o afectiune gingivala asociata cu sangerare aceasta trebuie tratata si vindecata anteriori albirii
- Chiar daca aveti anumite zone sensibile, aceastea se vor acoperi cu un material special si nu veti avea niciun disconfort in timpul procedurii de albire
- este bine sa evitati alimente/ bauturi care pateaza cateva zile dupa albire: cafea, ceai, vin rosu, ciocolata neagra etc
- este o procedura ce se poate efectua dupa varsta de 16 ani si de evitat in sarcina
Cum se realizeaza albirea dintilor cu laserul dentar?
Veti fi asezat/a pe scaunul dentar si vi se va efectua o igienizare ( daca nu a fost efectuata intr-o sedinta anterioara). Apoi se va plasa un departator pentru a tine buzele la distanta si pe gingie se va aplica o bariera gingivala, pentru a proteja gingiile in timpul procedurii. Apoi se va aplica gelul pe dintii din zona zambetului (exceptant lucrari protetice sau obturatii mari) si cu ajutorul laserului se va activa gelul de albire in 3 reprize a cate un minut, timp in care se improspateaza constant gelul. Dupa un total de 30 de minute gelul este indepartat si veti discuta cu medicul asupra alimentatiei si igienei post-albire. Apoi va puteti admira dinti mai albi si mai frumosi!
Te asteptam cu drag sa ne treci pragul clinicii noastre pentru o consultatie si un plan de tratament minim-invaziv!
Autor:
Life Dental Spa