Vestea unei sarcini aduce fericire in sanul familie, insa femeia trece prin multe schimbari pe parcursul ei: kilograme in plus, modificari hormonale, sarcina presupunand si implicatii psihologice. Modificarile nu ocolesc si cavitatea bucala, de aceea este foarte important sa stim cu ce afectiuni se poate confrunta o gravida, dar si o proaspata mamica.
Multe femei cred inca in mitul conform caruia, in sarcina, mama pierde un dinte sau ca bebelusul inca nenascut “fura” calciul mamei. Lucru care este destul de ingrijorator, deoarece traim intr-o societate cu acces gratuit la informatii de calitate.
O femeie care isi doreste sa obtina o sarcina isi face un set de analize inainte dar, din pacate, majoritatea colegilor ginecologi, nu o directionează si catre un medic stomatolog pentru a i se trata si problemele dentare. Acest lucru ar trebuie sa fie inclus in pachetul de screening prenatal.
Problemele dentare netratate, indiferent de natura lor, pot conduce la o nastere prematura, dar si la probleme de sanatate ale bebelusului. De aceea, este extrem de important sa ne îngrijim dantura atat inainte, in timpul, cat si dupa sarcina.
De asemenea, bacteriile raspunzatoare de aparitia cariei dentare si a bolilor parodontale se transmit usor de la mama la fat. Problemele dentare se pot agrava in timpul sarcinii, fie pentru ca se evita mersul la medicul stomatolog si tratarea lor în stadiu incipient, fie din cauza modificarilor hormonale sau a altor probleme care apar.
Exista studii care arata ca imunitatea gravidei este scazuta, din aceasta cauza si apar problemele dentare in timpul sarcinii.
Sa vedem cele mai comune probleme dentare care pot aparea in timpul sarcinii:
Gingivita de sarcina
Este una dintre cele mai comune, despre care s-au scris nenumarate articole. Ea apare ca urmare a unei cantitati mari de hormon estrogen, care determina inrosirea si umflarea gingiilor, lucru ce conduce la un periaj mai dificil, acumularea unei cantitati mari de placa bacteriana si tartru, precum si transformarea intr-o gingivita de cauza bacteriana.
Sarcina nu este vinovata de aparitia gingivitei/parodontopatiilor marginale, dar face ca gingiile sa fie mai sensibile atacului bacteriologic.
Mobilitatea dentara
Cauza este tot cantitatea mare de hormoni estrogeni, care determina o slabire a ligamentelor parodontale si astfel o mobilitate dentara. Este tranzitorie si, dupa nastere, lucrurile revin la normal.
Carii
Greata si senzatia de voma care pot fi accentuate de pasta de dinti, mai ales in primul trimestru de sarcina. Din cauza varsaturilor dese, pot aparea demineralizari la nivelul dintilor care se transforma foarte usor in eroziuni sau carii la nivelul coletului.
Dupa varsaturi, este indicat sa ne spalam pe dinti la 20 minute.
Neputinta igienei dentare conduce la agravarea sau aparitia altor probleme dentare.
Este recomandat sa se foloseasca o pasta de dinti fara gust si miros, dar si fara fluor.
De asemenea, din cauza apetitului ridicat de alimente dulci, pot aparea carii sau se pot agrava cele deja existente.
Din cauza cariilor profunde, poate aparea durerea sau infectiei dentare.
Modificarea calitatii si cantitatii salivei
Xerostomia, adica uscaciunea gurii, apare mai ales in primul si al treilea trimestru de sarcina.
Sialoree – productie mare a salivei, care poate conduce la o acumulare foarte mare a placii bacteriene si, implicit, a tartrului.
Modificarea salivei conduce la o acumulare mai rapida si într-o cantitate mai mare a placii bacteriene.
Afte bucale (stomatita aftoasa)
Sunt mici ulceratii, care apar mai ales in interiorul obrazului si a buzei, pe limba. Determina o senzatie de arsura și durere.
Tratamentul este strict legat de ameliorarea simptomatologiei, ele trec de la sine in maximum doua saptamani.
Ele apar tot ca urmare a unei imunitati scazute.
Pot fi evitate cu ajutorul unei igiene dentare foarte minutioase, alimentatiei sanatoase, renuntarii la fumat.
Respiratie neplacuta
Acest lucru poate aparea ca urmare a unei cantitati mari de placa bacteriana sau a unor carii profunde.
Poate fi si din cauza respiratiei orale sau a unor probleme sinuzale. Respiratia pe gura conduce la uscarea mucoaselor si dezvoltarea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Pentru a evita aparitia oricarei probleme de ordin stomatologic, trebuie sa:
- Avem o igiena bucala riguroasa care sa includa: ata dentara, periuta+pasta, dusul bucal si apa de gura, plus razusa de limba.
- Avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata, bazata pe fructe si legume.
- Renuntam la fumat si bauturi carbogazoase.
- Sa mergem la control o data la 6 luni.
- Sa facem detartrajele regulate, o data la 6 luni sau mai des, la recomandarea medicului.
- Sa ne rezolvam problemele dentare inainte de sarcina.