Afectiunile gingivale sunt foarte des intalnite in randul pacientilor care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa, specialistii nostri tratand cu succes, de-a lungul timpului, numeroase cazuri de gingivita si parodontoza.
Gingia joaca un rol esential in estetica zambetului unui pacient, iar aspectul sau natural si sanatos ofera incredere si stima de sine. Pacientii care sufera de afectiuni gingivale, pornind de la gingivita si pana la parodontoza, sunt afectati atat din punct de vedere fizic, cat si social, si nu doar din cauza aspectului estetic, ci mai ales datorita mirosului neplacut datorat acestor afectiuni.
Echipa de medici profesionisti Life Dental Spa este inspirata permanent de catre medicul fondator al clinicii, dr. Cristina Obreja, medic specialist in laser dentar, sa realizeze tratamente moderne, actuale, conform ultimelor standarde ale medicinii dentare.
In acest sens, clinica dentara Life Dental Spa este echipata cu ultratehnologia moderna, de ultima generatie, a laserului dentar.
Laserul stomatologic este o inovatie in stomatologie, utilizarea sa in tratamentele actuale facand posibila realizarea unor manopere FARA DURERE, minim-invazive, usor de suportat de catre pacient si fara risc de complicatii.
In clinica stomatologica Life Dental Spa, situata in centrul Bucurestiului, pacientii se pot bucura de tratamente laser pentru afectiunile gingivale, indiferent ca este vorba de gingivita, un stadiu incipient, sau de temuta boala parodontala.
Care sunt cele mai des intalnite afectiuni gingivale?
Gingivita este una dintre cele mai comune afectari ale tesutului gingival, aceasta aparand din numeroase si variate cauze, atat patologice, cat si fiziologice. Indiferent de motivul pentru care apare gingivita, este esential ca pacientii sa cunoasca semnele suferintei gingivale si sa actioneze la timp prin programarea unei vizite la cabinetul stomatologic din Bucuresti.
Netratata, gingivita poate evolua in parodontoza, o boala foarte grava care, in lipsa tratamentului, poate duce la grave consecinte nu numai asupra dintilor, ci si asupra intregului organism (in special la nivelul sistemului nervos si al sistemului cardio-vascular).
Gingia indeplineste multiple roluri la nivelul cavitatii orale, protejand radacinile dintilor si sustinand dintii in alveole. O gingie sanatoasa nu ar trebui sa sasngereze niciodata, nici macar la periaj.
Cum recunosti o gingie sanatoasa?
Gingia sanatoasa are un aspect natural, estetic, armonizeaza zambetul pacientului si ofera incredere in propria persoana. In mod normal, gingia ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Culoarea naturala a gingiei este roz-pal
- Gingia este ferm atasata de dinte, avand un contur estetic
- Periajul zilnic nu provoaca sangerare gingivala
- Marginea gingiei nu este umflata si nu prezinta zone inrosite
Ce este gingivita?
Gingivita este inflamatia gingiei, aceasta reprezentand primul semn conform caruia tesutul gingival incepe sa aiba de suferit. Inflamatia gingivala este foarte usor de recunoscut de catre pacient, deoarece prezinta niste semne si simptome caracteristice si greu de omis.
Cu toate acestea, majoritatea pacientilor, in ciuda faptului ca observa semnele suferintei gingivale, aleg sa amane vizita la medicul specialist in stomatologie, sperand ca afectiunea va trece de la sine. Complet eronat!
#LifeDentistii recomanda pacientilor a fie foarte vigilenti atunci cand vine vorba de semnele gingivitei si sa se prezinte la un consult la cabinetul stomatologic din Bucuresti.
In cadrul unei singure sedinte, medicul specialist poate evalua starea de sanatate a gingiei, fiind mult mai usor de tratat o afectiune aflata intr-o stare incipienta, comparativ cu o afectare cronica, care s-a dezvoltat intr-un timp indelungat.
Ba mai mult! Atunci cand pacientii aleg sa ignore semnele gingivitei, nu fac decat sa agraveze statusul oral, iar riscurile de afectare parodontala si de aparitie a parodontozei cresc exponential!
Care sunt semnele inflamatiei gingivale?
Inflamatia gingiei (gingivita) prezinta anumite semne si simptome care incep sa il deranjeze pe pacient, initial in timpul meselor, atunci cand mestecatul alimentelor devine din ce in ce mai dificil, putand ajunge chiar la modificari estetice si chiar fizice.
Astfel, pacientul care sufera de gingivita se confrunta cu:
-
- Modificarea culorii gingiei – o gingie sanatoasa este de culoare roz-pal, iar atunci cand gingivita incepe sa isi faca aparitia, gingia dobandeste o nuanta rosie-violacee
- Gingia se umfla – in mod firesc, marginea gingivala este aderenta de dinte si ofera un aspect estetic placut, insa in cazul gingivitei, tesutul incepe sa se umfle, afectand considerabil fizionomia pacientului
- Apar sangerarile gingivale, initial in timpul periajului dentar, ca ulterior, in stadiile mai avansate, gingia sa sangereze si spontan
- Pacientul poate resimti dureri gingivale in timpul periajului, motiv pentru care periajul poate incepe sa fie realizat mai superficial, agravand situatia si creandu-se astfel un cerc vicios
- Respiratia poate incepe sa capete un miros neplacut (fenomen numit halena fetida sau halitoza) – multi pacienti considera ca respiratia urat mirositoare se datoreaza unor probleme digestive, insa specialistii au dovedit ca aceasta apare din cauza metabolismului bacterian intens de la nivelul depunerilor de placa microbiana
- Retractia gingivala – in momentul in care gingivita este ignorata pentru o perioada lunga de timp, gingia poate incepe sa se retraga de pe suprafetele dentare, expunand radacina dintelui in cavitatea orala
- Hipersensibilitate la consumul de alimente foarte reci sau fierbinti – pe fondul retractiei gingivale, radacina devine vizibila in cavitatea orala, fapt care duce la o hipersensibilitate la contactul cu stimuli termici
Recunosti semnele afectarii gingivale? Programeaza-te ACUM si beneficiaza de o consultatie realizata cu o camera intraorala de catre echipa noastra de medici profesionisti Life Dental Spa!
Din ce cauza apare gingivita?
Gingivita poate avea atat cauze fiziologice, cat si patologice.
Printre cauzele fiziologice, cel mai adesea se intalneste gingivita de sarcina. Gingivita de sarcina apare inca din primul trimestru si se mentine pe toata perioada sarcinii, urmand ca aceasta sa dispara dupa nastere, in cazul in care pacienta respecta ritualul de igiena orala zilnic, precum si vizitele periodice la medicul stomatolog pentru consultatii de rutina si tratamente profilactice de igienizare profesionala.
Gingivita de sarcina se datoreaza schimbarii statusului hormonal, hormonii estrogeni fiind cei care provoaca inflamatia gingiei. In cazul unor factori favorizanti (precum igiena orala defectuasa ce duce la depuneri masive de tatru dentar cu potential iritant pentru gingie) gingivita de sarcina poate evolua si dupa nastere, afectand sanatatea orala a pacientei.
Pe langa cauzele fiziologice, motivele pentru care un pacient poate suferi de gingivita sunt:
- Depozitele masive de tartru dentar si de placa microbiana acumulate in cazul neglijarii periajului oral
- Coronite dentare care nu au fost realizate corespunzator, acestea actionand ca un factor iritativ pentru gingie deoarece nu au fost adaptate corect la acest nivel
- Obiceiurile nocive pentru sanatate, precum fumatul
- Boli generale, cea mai intalnita fiind diabetul
- Stresul cotidian
- Alimentatia haotica si consumul de carbohidrati simpli, dulciuri si sucuri indulcite cu zahar artificial
Alege clinica stomatologica Life Dental Spa! #LifeDentist-ii sunt pregatiti la cel mai inalt nivel profesional pentru a oferi tratamente de inalta calitate cu ajutorul laserului dentar, atat in cazul gingivitei, cat si al parodontozei.
Bucura-te de sfaturile personalizate despre cum sa iti mentii sanatatea orala pentru mai mult timp oferite de expertii nostri Life Dental Spa!
Tartrul dentar – inamicul gingiei
Tartrul dentar (piatra dentara) este un depozit intarit si foarte aderent de structurile dure dentare, acesta avand un puternic impact asupra sanatatii orale si asupra esteticii.
Inca din primele ore de la nastere, cavitatea orala incepe sa fie casa multiplelor specii de bacterii care se vor pastra pentru toata viata la acest nivel. Prin periajul dentar practicat zilnic, pacientii inlatura resturile alimentare restante la nivelul suprafetelor dentare (si mai ales de la nivelul spatiilor interdentare).
Atunci cand periajul dentar este neglijat, in special periajul de seara, resturile alimentare raman cantonate la nivel dentar, acestea reprezentand hrana pentru bacteriile prezente la acest nivel. Astfel, microorganismele cavitatii orale incep sa isi exercite efectul negativ, intensificandu-si metabolismul si inmultindu-se, ducand la formarea placii bacteriene.
Daca timp de cateva zile placa microbiana nu este eliminata prin periajul dentar, aceasta va suferi un proces de mineralizare pe fondul contactului cu saliva, formandu-se tartrul dentar (piatra dentara).
Deosebirea cea mai importanta dintre tartrul dentar si placa microbiana este aceea ca tartrul dentar, odata format, nu mai poate fi eliminat de pe suprafetele dentare si gingivale prin simplul periaj dentar, ci este nevoie de o sedinta de igienizare profesionala in cabinetul stomatologic.
In cadrul unei singure sedinte, medicul specialist poate efectua un pachet complet de igienizare profesionala, care cuprinde trei proceduri ce elimina depozitele de tartru dentar, placa microbiana si asigura o curatare in profunzime:
- Detartrajul cu ultrasunete
Detartrajul cu ultrasunete, spre deosebire de detartrajul manual, utilizeaza instrumente speciale ce provoaca vibratii cu frecvente cuprinse intre 25000-45000 de Hz. Aceste vibratii reusesc sa disloce depozitele de tartru dentar format pe suprafata dintilor, indepartand toate depunerile de piatra dentara. Detartrajul cu ultrasunete este non-invaziv si nu provoaca niciun fel de efect negativ asupra smaltului.
- Periajul profesional
Dupe efectuare detartrajului cu ultrasunete, periajul profesional este urmatorul pas. Utilizandu-se o periuta care realizata miscari circulare, conectata la instrumentele scaunului stomatologic, suprafetele dentare sunt netezite, fiind eliminata placa microbiana.
- Air-Flow
De curand aparut in sfera procedurilor profilactice, Air-Flow-ul vine ca o completare in urma periajului profesional. Utilizand un intrument cu un design aparte, jeturile de apa cu bicarbonat asigura curatarea in profunzime a spatiilor interdentare, acolo unde detartrajul cu ultrasunete si periajul profesional nu au reusit sa ajunga.
Tartrul se poate forma permanent in cavitatea orala, de aceea #LifeDentist-ii recomanda ca perioada de timp dintre doua igienizari profesionale efectuate in cabinetul stomatologic din Bucuresti sa nu depaseasca mai mult de 6 luni.
Tartrul in exces are un potential iritant pentru gingie si favorizeaza colonizarea bacteriana, ducand la probleme gingivale, retractie gingivala si la aparitia cariilor dentare.
Programeaza-te ACUM si beneficiaza de o igienizare profesionala in clinica stomatologica Life Dental Spa!
Gingivita netratata evolueaza in parodontoza!
Parodontoza (boala parodontala) este produsa de catre o bacterie numita P. gingivalis, boala manifestandu-se la nivel gingival, mai exact la nivelul tesutului de sustinere. Pe fondul inflamatiei gingivale, a umflarii gingiei si a sangerarilor, bacteriile patrund la nivelul tesutului si formeaza pungile parodontale.
Acumularea de tartru dentar, retractia gingivala accentuata si formarea pungilor parodontale afecteaza considerabil tesutul de sustinere al dintilor si osul alveolar. Pe masura pe pacientul in cauza alege sa amane vizita la medicul specialist in parodontologie, stabilitatea dintilor are de suferit. Dintii pot capata difetie grade de mobilitate, iar in final, in lipsa unei interventii, se poate ajunge chiar si la pierderea dintilor, cu un puternic rasunet in intregul organism!
Care sunt complicatiile bolii parodontale?
Pe langa puternicul impact emotional pe care pacientii il resimt odata cu pierderea dintilor din pricina evolutiei bolii parodontale, pot aparea diferite complicatii semnificative si demne de luat in calcul. Printre acestea se numara:
-
- Afectiuni digestive: din pricina mobilitatii dentare, pacientul nu reuseste sa mai mestece corespunzator, iar alimentele pot ajunge in stomac incomplet mestecate, acest lucru ducand la diferite probleme digestive
- Afectiuni cardio-vasculare: s-a dovedit stiintific ca pacientii care sufera de parodontoza sunt mai predispusi la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, precum si la probleme de tipul infarctului miocardic
- Afectiuni nervoase: probabil una dintre cele mai grave probleme pentru care parodontoza reprezinta punctul de plecare este boala Alzheimer – pe fondul sangerarilor gingivale, P. gingivalis, agentul cauzator al bolii parodontale, poate migra pe cale sanguina la nivelul sistemului nervos, ducand la afectarea celulelor nervoase
#LifeDentist-ii sunt pregatiti periodic, la nivel international, participand la congrese si conferinte cu scopul de a se perfectiona si de a putea oferi cele mai bune tratamente pentru afectiunile gingivale.
Stomatologia moderna presupune tratarea gingivitei si a parodontozei cu laserul dentar, o inovatie care promite sedinte de terapie fara durere, fara anestezie, minim-invazive si cu rezultate vizibile inca de la bun inceput.
In cadrul clinicii Life Dental Spa ai parte de tratamente laser fara ace, fara freze si fara durere!
Nu lasa parodontoza sa evolueze! Programeaza-te acum si beneficiaza de voucher-ul oferit online pentru tratamentele laser! Uita de temuta boala parodontala si de problemele gingivale cu ajutorul echipei Life Dental Spa!