Aditia de os
blank

Data

Clinica stomatologica Life Dental Spa este situata in centrul capitalei si dispune de o echipa de #LifeDentisti specialisti in chirurgie orala. Pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa pot beneficia de un numar variat de interventii chirurgicale, printre care se numara si aditia de os. 

Ce este aditia de os?

Aditia osoasa este o manopera chirurgicala prin care este refacuta cantitatea de os alveolar distrus in urma anumitor afectiuni de natura dentara sau gingivala. Cel mai adesea, aditia de os este o interventie ce se realizeaza inaintea inserarii unui implant, pentru a asigura reusita osteointegrarii acestuia si implicit, succesul tratamentului restaurator. 

Pentru a stabili daca ca pacientul are nevoie de aditia de os, #LifeDentistii recomanda realizarea unei radiografii de tipul CT (computer tomograf) pentru a putea fi evaluata cantitatea si calitatea osului alveolar care urmeaza a suporta interventia chirurgicala de inserare a unui implant dentar. 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa din Bucuresti si beneficiaza de cele mai moderne tratamente stomatologice!

Din ce cauza apare resorbtia osoasa? 

Resorbtia osoasa este motivul principal pentru care este necesara aditia de os. 

Cauzele principale pentru care apare resorbtia osoasa sunt: 

 

 1.  Regiunea osoasa de unde s-a pierdut un dinte a ramas neprotezata o perioada lunga de timp, astfel incat osul a inceput sa-si diminueze volumul;
 2. Pierderea dintilor in urma diferitelor afectiuni (cel mai des, din pricina parodontozei) care duc la diminuarea cantitatii osoase de la acel nivel;
 3. Dezvoltarea unor chisturi sau tumori la nivelul osului maxilar; 
 4. Infectii gingivale sau osoase netratate corespunzator si la timp 

Cate tipuri de grefe osoase exista?

Cand vine vorba de tipurile de grefe osoase folosite de catre medicii specialisti in clinica stomatologica Life Dental Spa, este foarte important ca pacientul sa cunoasca faptul ca cel mai indicat tip de grefa este autogrefa (os recoltat de la acelasi pacient, din alte zone ale cavitatii bucale). 

Se cunosc patru tipuri de grefe de os:

 1. Autogrefa 
 2. Alogrefa
 3. Xenogrefa
 4. Aloplastica

Ce este autogrefa?

Autogrefa este una dintre cele mai indicate si mai de succes grefe care se poate utiliza in cadrul unei interventii de aditie de os. Autogrefa presupune recoltarea de os de la nivel intraoral, la acelasi pacient, din zone precum barbia, ramul mandibular, tuberozitatea maxilara sau bolta palatina. Exista si posibilitatea recoltarii din alte zone ale corpului (sold, de exemplu), insa aceste cazuri sunt rare si se apeleaza la aceasta manopera doar in cazuri speciale, cu atrofie masiva osoasa, necesitand colaborarea cu un chirurg ortoped.

Ce este alogrefa? 

Alogrefa este un tip de grefa de os natural, recoltat de la o alta persoana donatoare. Inainte de a fi implantat, tesutul recoltat este prelucrat tehnologic, supus unui proces de sterilizare si testat din punct de vedere al compatibilitatii. 

Ce este xenogrefa?

Un alt tip de grefa utilizata in cadrul interventiei de aditie de os este xenogrefa. Aceasta consta in prelevarea tesutului necesar de la un animal (cel mai des, de la vaca). Inainte de a fi inserat pacientului, tesutul osos este sterilizat, testat si verificat pentru a fi compatibil cu pacientul. 

Ce este aloplastica?

Grefa osoasa poate fi si de natura artificiala, aceasta fiind de origine sintetica, din fosfat de calciu, foarte asemanatoare cu cea prelevata de la om. Grefere aloplastice pot fi:

 • Resorbabila – grefa resorbabila se va inlocui de osul natural al pacientului dupa o anumita perioada de timp 
 • Non-resorbabila – grefa non-resorbabila este folosita pentru a sprijini implantul ce urmeaza a fi inserat la nivelul cavitatii orale 

 In ce consta aditia de os? 

In functie de tehnica si de provenienta osului care urmeaza a fi inserat, in clinica stomatologica Life Dental Spa se pot realiza mai multe tipuri de aditii osoase. Cel mai adesea, se realizeaza aditia de os cu grefa autogena. 

In cazul folosirii de grefa autogena, prelevata de la acelasi pacient, #LifeDentistul va realiza o incizie la nivelul regiunii de unde se preleveaza cantitatea de os (barbie, ram mandibular, etc), urmand o a doua incizie la nivelul gingiei, in dreptul zone resorbite. Ulterior, se aplica membrane speciale si se sutureaza incizia, totul realizandu-se sub o anestezie locala. 

Pentru a stimula regenerarea locala, se poate folosi si fibrina bogata in trombocite sau PRF, care stimuleaza formarea de os nou. 

Prin procedurile de grefare osoasa, se reface osul deteriorat, astfel incat acesta sa sustina cu succes radacinile dentare sau implanturile, oferind longevitate tratamentelor de refacere a danturii. Rezultatele vor fi eficiente din punct de vedere cosmetic si functional pentru multi ani.

Programeaza-te ACUM si beneficiaza de aditie osoasa realizata de catre echipa de medici profesionisti Life Dental Spa! Uita de vechile protezele dentare inestetice si inconfortabile!

Care sunt avantajele aditiei osoase?

Cand vine vorba de tratamente protetice realizate cu ajutorul inserarii de implanturi dentare in osul alveolar, #LifeDentistii dau dovada de inalt profesionalism, astfel incat reusita procedurii si rezultatul final sa fie la cel mai inalt nivel. 

Pentru pacientii care au pierdut dinti si care au suferit resorbtii osoase, implanturile dentare pot fi inserate fara nicio problema in urma efectuarii unei interventii chirurgicale de aditie de os. 

Avantajele procedurii de aditie de os sunt: 

 • Imbunatatirea esteticii si a fizionomiei 
 • Realizarea unui suport corespunzator pentru sustinerea implanturilor dentare
 • Aspectul gingival devine unul natural, din punct de vedere al formei 
 • Implanturile vor fi mentinute in cavitatea orala timp indelungat

Cum se realizeaza grefarea osoasa in cabinetul stomatologic din Bucuresti?

Aditia de os este o procedura specifica realizata de catre medicul stomatolog pentru a reface volumul osului alveolar atat din punct de vedere al inaltimii, cat si al latimii.

Ideal este ca in urma unei extractii dentare, alveola in care a fost dintele sa fie conservata. Extractia dentara este o procedura chirurgicala, realizata de catre medicii specialisti Life Dental Spa numai atunci cand este imperios necesar, iar dintele in cauza nu mai poate fi salvat prin niciun alt fel de tratament conservator. 

In cazul in care post-extractie nu poate fi inserat la locul respectiv implantul dentar, in scopul de a preveni resorbtia osoasa locala, la nivelul alveolei se poate insera grefa de os.

Aditia osoasa orizontala 

Aditia osoasa orizontala este practicata in momentul in care osul este prea subtire, necesitand imbunatatirea grosimii pentru a putea fi inserat in siguranta un implant dentar. De asemenea, gingia va fi remodelata, astfel incat si igiena si estetica sa poata fi mentinute. 

Aditia osoasa verticala 

Aditia osoasa verticala este realizata in situatia in care osul este prea scurt si nu poate fi inserat un implant dentar in conditii de siguranta. In urma interventiei, va fi asigurata inaltimea necesara, astfel incat implantul sa fie pozitionat corespunzator. 

Augumentarea sinusala 

Atunci cand pacientul si-a pierdut dintii posteriori superiori (de la nivelul maxilarului), este foarte posibil ca podeaua sinusului sa coboare. 

Sinusul maxilar este o cavitate pneumatica situata in interiorul osului maxilar, peretele sau inferior fiind apropiat de dintii maxilari. Atunci cand un dinte extras nu este inlocuit, sinusul poate cobori, ducand la micsorarea inaltimii osului alveolar. 

Este complet contraindicat ca implanturile dentare sa fie inserate in sinusul maxilar, deoarece acest lucru poate conduce la aparitia diferitelor infectii sinusale si nu numai. Astfel, inainte de a insera un implant dentar la acest nivel, o astfel de situatie clinica impune aditia de os si sinus-lifting-ul. 

Cat de importanta este aditia de os? 

Pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa din Bucuresti si isi doresc tratamente stomatologice cu implanturi sunt foarte bine informati de catre #LifeDentisti cu privire la beneficiile majore pe care procedura de aditie de os o are asupra intregului tratament. 

Astfel, beneficiile aditiei de os sunt: 

 • Pastrarea dintilor naturali pe arcada atunci cand acestia si-au pierdut din punct de vedere al cantitatii osul de suport din jur (de obicei, in urma bolii parodontale) 
 • Refacerea osului in urma traumatismelor 
 • Ancorarea implanturilor dentare, cantitatea de os asigurand reusita interventiei
 • Regenerarea osului dupa o procedura de eliminare a chisturilor dezvoltate la nivelul radacinii dentare 
 • Conservarea alveolei dentare in urma efectuarii unei extractii dentare, cu scop preventiv pentru a diminua riscul de resorbtie osoasa 
 • Corectarea defectelor datorate coborarii peretelui inferior al sinusului maxilar 

Care sunt pasii preoperatori?

Inainte de efectuarea interventiei chirurgicale de aditie de os in cabinetul stomatologic din Bucuresti, pacientul este informat complet cu privire la toti pasii care trebuie realizati. Astfel, inainte de aditia de os, pacientul trebuie sa urmeze o serie de etapei, care cuprind: 

  1. Consultatie in clinica stomatologica Life Dental Spa – in urma efectuarii unei consultatii cu ajutorul camerei intraorale, #LifeDentistul poate evalua statusul oral local, pe baza caruia poate fi intocmit un plan de tratament complet, care cuprinde toate manoperele ce urmeaza a fi realizate 
  2. Realizarea unui CT (computer tomograf), pentru ca medicul sa poata corela informatiile din CT cu cele din cavitatea orala 
 • Curatarea cavitatii orale, realizata prin intermediul unei igienizari profesionale, fie clasica (ce cuprinde detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, Air-Flow – toate cele trei manopere fiind realizate intr-o singura sedinta) sau moderna, realizata pe baza protocolului elvetian EMS, Guided Biofilm Therapy 
 • Tratarea tuturor celorlalte afectiuni existente, care ar putea perturba interventia chirurgicala: infectii dentare, inflamatie gingivala, carii dentare in diferite forme de evolutie etc. 

Recomandari post-operatorii oferite de #LifeDentisti 

In clinica stomatologica Life Dental Spa se pune foarte mare accent pe comunicarea medic-pacient, motiv pentru care #LifeDentistii isi informeaza pacientii legat de manoperele ce urmeaza sa aiba loc, precum si de costurile lor.

Indicatiile pe care pacientul le primeste postoperator sunt foarte importante si trebuie respectate, astfel incat reusita tratamentului sa fie asigurata. Astfel, se recomanda: 

 • Respectarea retetei de analgezic, antiinflamator, antibiotic pentru primele zile postoperator pentru diminuarea senzatiei dureroase si a disconfortului local
 • Aplicarea de comprese reci in prima zi post-interventie pentru a diminua riscul de aparitie a edemului (umflaturii) 
 • #LifeDentistul va prescrie o apa de gura speciala, cu care pacientul isi poate clati cavitatea orala post-operator
 • Mentinerea igienei orale zilnice, prin periaj dentar de minimum doua ori pe zi, cu ajutorul unei periute de dinti cu perii moi, care sa nu irite gingia 
 • Echilibrarea alimentatiei prin eliminarea din dieta a sucurilor acidulate, procurate din comert si a dulciurilor bogate in zahar rafinat 
 • Eliminarea obiceiurilor nocive din stilul de viata, precum fumatul 

Alege tehnologia moderna in clinica stomatologica Life Dental Spa!

Clinica stomatologica Life Dental Spa din Bucuresti dsipune de tehnologia moderna a laserului stomatologic, pentru a putea realiza tratamente stomatologice minim-invazive, sigure si cu rezultate excelente pe termen lung! 

In ceea ce priveste aditia de os, laserul stomatologic are proprietatea de a stimula local regenerarea si refacerea tesutului la nivelul caruia s-a intervenit. De asemenea, proprietatea bactericida, sterilizanta a laserului dentar, diminueaza considerabil riscul de infectare post-operatorie, iar riscul de complicatii este scazut. 

Totodata, laserul dentar are proprietatea de a minimiza pierderile de sange din timpul operatiei, oprind hemoragia, astfel incat medicul specialist va avea un camp de lucru mult mai curat. 

De asemenea, medicii specialisti Life Dental Spa se pregatesc periodic prin participarea la congrese si seminarii internationale cu scopul de a fi la curent cu cele mai noi tehnici in ceea ce priveste stomatologia moderna. Astfel, medicii nostri tin pasul cu ultimele noutati si inovatii in medicina dentara, inclusiv tehnologii, materiale biocompatibile si echipamente. 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si beneficiaza de cele mai noi tratamente in ceea ce priveste inserarea implanturilor dentare in siguranta!

Mai Multe
articole