Abordarea holistica in tratamentul parodontozei la Life Dental spa

Cuprins

Stomatologia holistica este noul suflu adus stomatologiei clasice. Life Dental Spa este prima clinica dentara din Romania ce urmeaza principiile unei abordari holistice, efectuand tratamente stomatologice superior integrate biologic, minim-invazive.

Stomatologia holistica are la baza principiul de a privi pacientul ca un intreg, ceea ce face ca tratamentul stomatologic sa implice nu doar factori fizici, ci si factori psihologici, de stil de viata. De aceea, filozofia noastra exclude o abordare limitata a problemelor dentare si imbratiseaza o viziune holistica a acestora, in care sunt eliminate in primul rand cauzele si apoi tratate efectele.

In clinica noastra, parodontoza nu este privita ca o afectiune localizata la nivelul cavitatii bucale, ci mai degraba ca una a intregului organism. De ce? Pentru ca in cavitatea bucala regasim focarul infectios, insa bacteriile patrund in sistemul sangvin si pot produce leziuni la distanta, precum afectiuni ale inimii, depuneri de ateroame pe vasele de sange (ce pot predispune la infarct sau accident vascular cerebral), afectiuni cerebrale (precum boala Alzheimer). Asadar, parodontoza nu afecteaza doar dintii, ci are repercursiuni negative importante si asupra celorlalte sisteme din corp, iar tratarea ei imbunatateste starea de sanatate generala.

Ne-am obisnuit sa credem ca bacteriile sunt de vina pentru toate problemele noastre, insa in realitate ele nu s-ar dezvolta daca sistemul nostru imunitar nu le-ar permite acest lucru. La fel se intampla si in cazul parodontozei: in clinica noastra, principalul vinovat pentru aparitia acestei boli este considerat stilul de viata al pacientului si starea sa de sanatate generala si imunitara, si nu doar bacteriile.

In acest context, intelegem ca fara re-educarea pacientilor si modificarea stilului de viata, tratamentele vor avea doar efect imediat, dar va fi aproape imposibila mentinerea rezultatelor benefice pe termen lung. Un exemplu concret consta in alimentatia bogata in zahar, care hraneste bacteriile raspunzatoare pentru parodontoza: daca pacientul nu va renunta la zaharul rafinat din alimentatie, vor exista sanse crescute de recidiva a bolii dupa tratamentul stomatologic.

De asemenea, igiena precara, care permite acumularea de placa bacteriana pe suprafetele dentare, va favoriza reaparitia bolii parodontale. In acest sens, specialistii Life Dental Spa recomanda periajul dupa fiecare masa si folosirea dusului bucal zilnic, pentru a mentine o cavitate bucala curata si a diminua riscul recidivei.

Specialistii Life Dental Spa se preocupa cu informarea continua a pacientului asupra tratamentelor de urmeaza a fi urmate, in scopul crearii unei atmosfere cat mai confortabile si a unei colaborari eficiente medic-pacient.

Durerile gingivale insotite de sangerari in timpul periajului sunt semne ale instalarii gingivitei. Gingivita este o afectiune orala ce se manifesta prin schimbarea culorii gingiei din roz pal in rosu-violaceu, pe fondul unei inflamatii gingivale. Disconfortul creat de gingivita este datorat, in mare parte, unei igiene orale precare, care a dus la formarea si acumularea de depozite de tartru dentar (piatra dentara).

Stomatologia holistica promoveaza efectuarea de tratamente minim invazive, specialistii Life Dental Spa oferind astfel de tratamente cu ajutorul echipamentelor de ultima generatie ce utilizeaza laserul dentar. Laserul stomatologic a revolutionat stomatologia clasica datorita multiplelor sale beneficii. Asfel, in cazul gingivitei, tratamentul cu laserul dentar este unul nedureros si cu efecte vizibile imediat dupa prima sedinta.

In lipsa tratarii gingivitei, depozitele de tartru vor duce la iritarea gingiei, al carei ,,raspuns” va fi de a se retrage, suferind procesul de retractie gingivala. Radacinile dintilor incep sa fie expuse, scazand stabilitatea, dintii capatand diferite grade de mobilitate, in functie de cat de afectati sunt. Acestea sunt semnele instalarii parodontozei, boala ce poate fi tratata minim-invaziv cu ajutorul laserului dentar, in detrimentul tratamentului chirurgical.

Specialistii Life Dental Spa utilizeaza laserul stomatogic cu efecte vizibile inca de la primele sedinte pentru a efectua tratamentul parodontozei fara nicio durere. Astfel, pacientul uita de disconfort si poate observa efectele tratamentului intr-un timp foarte scurt. Durerile de gingie se vor reduce sau chiar vor disparea, medicul specialist in parodontologie evaluand periodic starea de sanatate si stadiul parodontozei.

O alta deviza a stomatologiei holistice are la baza preventia. Astfel, in scopul prevenirii aparitiei parodontozei, specialistii Life Dental Spa aleg sa consilieze pacientii cu privire la cum sa mentina si sa efectueze corect igiena orala. In acest sens, periajul zilnic trebuie efectuat de minim doua ori, utilizandu-se o pasta de dinti adecvata. Life Dental Spa pune pacientilor la dispozitie si diferite retete pentru obtinerea unei paste de dinti acasa, din ingrediente naturale, in scopul eliminarii folosirii unor paste de dinti ce contin conservanti, coloranti, sau alti aditivi artificiali.

Dupa tratamentul efectiv din cabinetul stomatologic, pacientul primeste o lista cu recomandari importante de ingrijire si stil de viata, pe care, daca le respecta, va scadea riscul recidivei pe termen lung. Este important ca pacientul sa inteleaga ca parodontoza necesita supraveghere si intretinere tot restul vietii, si ca este necesar sa respecte recomandarile legate de alimentatie, sa renunte la fumat, sa se spele corect pe dinti si sa se prezinte la controalele regulate la dentist. De asemenea, este util sa constientizeze ca reintoarcerea la obiceiurile gresite de viata care l-au imbolnavit va creste riscul de recidiva.

Parodontoza nu mai este acum o problema. Life Dental Spa ofera tratamentul parodontozei cu laserul dentar, un tratament minim invaziv care sa mentina vitalitatea dintilor si pastrarea lor pe arcada. Este important de mentionat ca specialistii Life Dental Spa recurg la tratamente invazive, de tipul extractiilor, de exemplu, numai in cazul in care nu se mai poate opta pentru nimic altceva.

Programeaza-te ACUM si beneficiaza de tratamentul parodontozei cu laserul stomatologic!

Mai Multe
articole