Perioada pandemiei cu Covid-19 a fost diferita. A fost necesar sa ne adaptam din punct de vedere medical si al protocoalelor. Modul de abordare al pacientului a fost diferit, vestimentatia a fost speciala astfel incat pacientul sa fie in deplina siguranta in cabinetul de medicina dentara.
Suntem o clinica organizata pe baza de programari, rarisim vedem pacienti in urgenta, astfel incat in perioada pandemiei am vazut multi pacienti noi, cu probleme stomatologice urgente.
In conditiile in care sanatatea oro-dentara si preventia sunt mult sub media tarilor europene, nu a fost de mirare numarul mare de pacienti care s-au adresat in urgenta, atat in cabinetul nostru, cat si in spitalele de stat.
De cele mai multe ori, pacientul venit in urgente este un pacient cu o igiena precara, care nu a mai fost la medicul stomatolog de ani de zile, unii dintre adulti nu au fost niciodata la un cabinet stomatologic, au multiple probleme dentare, multi dintre dinti au nevoie de tratament stomatologic si uneori au venit cu dureri iradiate dupa niste nopti nedormite.
Este adevarat ca au fost si pacienti, putini la numar, cu o igiena buna si cu urgente inerente. Ex: sub o obturatie coronara (plomba) profunda a dezvoltat o patologie pulpara dureroasa; in acest caz, este necesar un tratament de canal si refacuta coroana dintelui. Acest scenariu se poate intampla oricarui dinte care are o plomba profunda.
In articolul de astazi vreau sa va vorbesc despre un pacient tanar care a venit in urgenta cu un abces parodontal.
Abcesul parodontal apare datorita faptului ca se acumuleaza placa bacteriana si tartru subgingival care duc in timp la inflamatia gingiei. Aceasta inflamatie este foarte dureroasa, iradiaza la dintii vecini, pacientul neputand sa localizeze exact locul dureros. Deseori pacientul incearca automedicatia timp de cateva zile si cand durerea este puternica si nu mai cedeaza, acesta se prezinta in cabinetul stomatologic. Initial durerea poate ceda la medicatie antiinflamatoare, dar acest efect este usor si repede reversibil.
Este recomandat in prima faza realizarea unui detartraj minutios (ideal cu ultrasunete, in perioada de pandemie a fost recomandat detartrajul cu instrumentar manual) pentru a indeparta factorul cauzal, adica acumularea de placa bacteriana si tartru supra si mai ales subgingival. Dupa ce factorul cauzal este indepartat, se face tratament pentru a dezinflama abcesul parodontal.
Daca este deja o colectie purulenta cantonata la nivelul gingiei, este recomandat a se inciza abcesul pentru a se elimina puroiul. Datorita faptului ca avem doua tipuri de lasere in clinica, cu doua lungimi de unda diferite, vom folosi ambele lasere dentare pentru a asigura o dezinfectie cat mai buna a zonei. Combinarea celor doua lasere duce la un rezultat superior si la un disconfort minim al pacientului.
Cu ajutorul laserelor se realizeaza chiuretajul zonei afectate, cu indepartarea tesutului infectat, dezinfectia in profunzime a gingiei, astfel incat tesutul moale (gingia) sa fie cat mai curate pentru ca vindecarea sa apara cat mai repede. Tesutul parodontal se vindeca in timp daca este curatat in cabinet cu toate mijloacele existente si daca pacientul este instruit sa pastreze o igiena foarte buna. Fara cele doua conditii, tesutul nu se va vindeca si va aparea recidiva. Acest aspect este important in orice patologie parodontala, fie ca vorbim despre abces parodontal (acut) fie despre una cronica (gingivita sau parodontopatie marginala profunda – cunoscuta si sub numele de parodontoza).
Dupa ce curatarea a fost realizata, se face terapia durerii. Aceasta are rolul de a scadea inflamatia, edemul, durerea si de a accelera vindecarea. Este o procedura extrem de simpla, nedureroasa, cu rezultate uimitoare si rapide.
Ulterior am mentinut legatura telefonic cu pacientul deoarece au fost de evitat iesirile in afara casei. In mod normal, l-as fi chemat la o reevaluare la 2 zile pentru a observa evolutia.
Din pacate, igienizarea periodica (la fiecare 6 luni sau la nevoie) este o procedura rar recomandata de catre medici si careia pacientii nu ii cunosc beneficiile. Placa bacteriana este sursa tuturor patologiilor din cavitatea bucala. Daca igiena este corect mentinuta acasa, ca timp si tehnica (periaj dentar si folosirea unor mijloace de igienizare interdentare – ideal dus bucal) si igienizarile (detartraj, periaj si air-flow) realizate la intervalul recomandat de medic, sanatatea dintilor se pastreaza pe termen lung, scad sansele aparitiei cariilor si a bolilor parodontale. Asa incat, orice tratament stomatologic se incepe cu o igienizare si cu instruirea pacientului asupra modului de a isi igieniza cavitatea orala.