Pacientii care vin in clinica, au prima interactiune cu mine, medicul generalist. Eu le fac o evaluare generala si le propun o serie de variante de tratament, in functie de:
- nevoile lor;
- dorintele lor;
- asteptarile pe care le au;
- buget.
Pana ajung la medicul specialist, majoritatea intrebarilor mi le adreseaza mie, pe parcursul tratamentului. Unele intrebari sunt de la inceput, altele apar pe masura ce planul de tratament evolueaza.
Multi dintre pacienti au nevoie de aparat ortodontic pentru ca:
- rar se intampla sa fie pacienti cu o muscatura echilibrata si contacte corecte intre dinti;
- multi pacienti au unul sau mai multi dinti lipsa de mult timp si dintii vecini s-au miscat catre spatiul lipsa, ceea ce face ca punerea unui dinte in locul respectiv sa fie dificila sau cu multe dezavantaje.
Acel spatiu trebuie refacut corect pentru ca punerea unei coroane sa fie facuta intr-o maniera ideala.
Din pacate, pe cat de multi pacienti au nevoie de tratament ortodontic, pe atat de putini accepta aceasta varianta. Sunt o serie de mituri sau idei preconcepute despre aparatul ortodontic pe care eu trebuie sa le clarific cu pacientii astfel incat ei sa ia faca mai potrivita alegere pentru ei si sanatatea lor pe termen lung.
Este adevarat ca recomandarea unui aparat ortodontic se face in functie de o serie de factori:
- problema ortodontica
- varsta
- boli generale
- boli locale (ex: boala parodontala)
Dupa ce eu le spun din punct de vedere medical de ce recomand aparatul ortodontic, le pot spune si din perspectiva pacientului ce vor simti, avand in vedere ca si eu am purtat aparat ortodontic. Acest fapt le ofera incredere si deschidere.
Intrebari frecvente:
1. Cat timp voi purta aparatul dentar?
Se spune ca exista o medie de 2 ani pentru purtarea unui aparat dentar. Insa acest termen este foarte vag. El depinde de o serie de factori:
- ce miscari dentare sunt necesar a fi efectuate;
- de planul de tratament al medicului;
- de aparatul dentar ales impreuna cu medicul stomatolog ortodont;
- de rigurozitatea cu care pacientul vine la control.
Le spun pacientilor ca prima saptamana poate fi mai speciala pentru ca gura, limba, buzele trebuie sa se acomodeze cu aparatul, masticatia trebuie sa se acomodeze in noua situatie. Apoi, nu mai conteaza ca sunt unul, doi sau trei ani…. Deja aparatul va fi parte din viata lor si o sa uite ca il au.
2. Daca doare, e neplacut, ce vor simti?
Atunci cand se monteaza aparatul, pacientul simte o oarecare presiune asupra dintilor, nu as numi-o durere insa ei simt ca e ceva acolo. Apoi, la fiecare activare, o data la 4-6 saptamani,simt pentru cateva minute, din nou o presiune usoara asupra dintilor.
3. Daca este necesar a fi efectuate extractii ale dintilor sanatosi?
La aceasta intrebare, va raspunde medicul ortodont. Dupa analiza dosarului ortodontic (poze, radiografii, masuratori), el stabileste planul de tratament. In mare, este un calcul simplu: exista o dimensiune a osului si o dimensiune a tuturor dintilor.
Ele trebuie sa se potriveasca. Daca dimensiunea dintilor e mai mare decat a osului, atunci sunt recomandate extractiile.
4. De ce sa isi puna aparat daca au dintii drepti?
Pentru ca un aparat ortodontic nu este montat in scop estetic, ci in scop medical. Cu aparatul dentar se regleaza muscatura, se echilibreaza contactele interdentare. Secundar, dintii vor fi drepti.
5. Se mai poate face tratament ortodontic, adult fiind?
Desigur. Diferenta fata de momentul copilariei este ca la maturitate nu se pot face miscari asupra oaselor. Dar dintii se pot misca indiferent de varsta.
6. Sunt modificari in igiena lor?
Depinde cum a fost igiena pana la momentul prezent. Sigur ca igiena va fi putin mai riguroasa. Recomandarea este ca periajul si dusul bucal sa fie folosite dupa fiecare masa. In practica, acest lucru rar este posibil pe termen lung.
In aceste conditii, o recomandare mai realista este ca periajul si dusul bucal sa fie folosire de doua ori pe zi, dimineata, inainte de masa si seara dupa ultima masa si la nevoie se pot folosi periute interdentare. Aceste recomandari sunt insa pentru orice pacient: igiena de doua ori pe zi, dimineata si seara.
7. Ce rezultat pot obtine?
- Desigur ca depinde de situatia initiala si de intreg planul de tratament.
- Daca pacientul are toti dintii si este necesara alinierea si crearea unei muscaturi echilibrate, asta vor obtine.
- Daca pacientul are un spatiu edentat (extractie in antecedente) de mult timp, neprotezat, se misca dintii pentru a crea spatiul necesar unei coroane.
- Daca sunt dinti cu modificari de pozitie, ei se vor alinia corect, in linia fireasca a arcadei.
8. Contentia este necesar a fi purtata toata viata?
Este variabil, in functie de planul de tratament. Medicul ortodont va indica contentia, durata purtarii si intervalul de verificare a contentiei.
Contentia poate fi fixa, sub forma unei sarme metalice pe suprafata dinspre limba a dintilor sau mobila (gutiera), care este purtat un numar de ore pe zi.