8 cauze pentru aparitia gingivitei

Data

8 cauze pentru aparitia gingivitei

Gingivita este o afectiune a gingiilor data de prezenta si acumularea placii bacteriene subgingival si supragingival, manifestata prin inflamare locala, sangerari gingivale, durere in timpul periajul si a masticatiei. Placa dentara invadeaza suprafata dentara subgingivala, ducand la inflamarea papilelor gingivale. Intre gingie si dinte exista un spatiu mic numit sulcus. Alimentele pot patrunde in acest spatiu, provocand o infectie la nivelul gingiilor.

Daca nu este tratata la timp, gingivita poate evolua foarte rapid spre boala parodontala si in consecinta, duce la pierderea dintilor.

1. Igiena orala deficitara si prezenta placii bacteriene subgingival

Controlul placii bacteriene este foarte important in prevenirea aparitiei gingivitei. Neindepartata, aceasta favorizeaza aparitia inflamatiei locale, a sangerarilor si a durerii, din cauza produsilor rezultati in urma metabolismului resturilor alimentare, de catre bacteriile patogene.

2. Obturatii sau coroane dentare incorect adaptate

In cazul obturatiilor, acestea trebuie finisate asftel incat sa nu existe suprafete retentive, iar in cazul lucrarilor protetice, adaptarea la nivelul coletului asigura prevenirea unei lezari gingivale.

3. Obiceiurile nocive, cum ar fi fumatul

Compusii prezenti in fumul de tigara au la nivelul gingiei un efect vasoconstrictor, scazand astfel aportul la nivel local de oxigen si componente ale sistemului imun si facand ca gingia sa fie mult mai susceptibila la aparitia unei afectiuni.

4. Prezenta unor carii multiple sau interdentare

O leziune carioasa aflata in evolutie, localizata la nivelul coletului sau interdentar, poate provoca o iritatie gingivala din cauza placii bacteriene situate la acel nivel.

5. Imunitate scazuta, diabet si anumiti factori genetici

Raspunsul imun general al organismului are un rol foarte important in mentinerea integritatii tesutului gingival, iar alterarea acestuia poate duce la aparitia afectiunilor gingivale.

6. Consumul anumitor medicamente

7. Schimbarile hormonale (din cursul sarcinii, ciclului menstrual)

8. Prezenta tartrului

Mineralizarea placii bacteriene duce la formarea tartrului dentar, acesta odata format, nu poate fi indepartat prin tehnici uzuale de periaj si prezinta o bogata incarcatura bacteriana care cauzeaza iritatia la nivelul marginii gingivale.

Evolutia acestei afectiuni conduce la aparitia bolii parodontale, manifestata prin mobilitate dentara si pierderea dintilor.

Diagnosticata intr-un stadiu incipient de catre medicul stomatolog sau parodontolog, gingivita poate fi tratata fara durere cu ajutorul laselui dentar, dupa o igienizare completa. Aceasta presupune realizarea unui detartraj cu ultrasunete si a unui periaj profesional, care au ca scop indepartarea tartrului subgingival si supragingival si a placii bacteriene.

Tratamentul parodontozei cu laser realizat in cabinetul stomatologic reprezinta o metoda inovatoare, deoarece are capacitatea sa sterilizeze foarte bine locul afectat, cu puternic efect bactericid. Laser-ul spre deosebire de instrumentul clasic are efect dezinfectant, ajuta la refacerea tesutului gingival prin biostimulare si regenerare tisulara. Un alt aspect important pe care pacientul ar trebui sa il ia in considerare este faptul ca tratamentul fara durere cu laser nu necesita anestezie, durerea fiind diminuata fata de tratamentul clasic chirurgical, realizat cu ajutorul chiuretelor Gracey, care presupune o indepartare mecanica a tesuturilor afectate si se realizeaza cu anestezie locala.

Pentru ca sanatatea dintilor este un lucru important pentru pacientii nostri, clinica Life Dental Spa vine in ajutorul acestora cu sfaturi privind igiena corecta a cavitatii bucale, cat si tratamente personalizate adaptate nevoilor acestora.

Programeaza-te ACUM!

Mai Multe
articole