5 sfaturi pentru dinti puternici de la Dr. Cristina Obreja

Cuprins

Poate cel mai important rol al unui medic dentist este sa isi educe pacientii in ceea ce priveste preventia dentara. Si nu, nu ma refer doar la spalatul pe dinti, ci si la imbunatatirea stilului de viata, corectarea alimentatiei, eliminarea obiceiurilor vicioase care pot afecta starea de sanatate dentara

 

Cred cu tarie ca pacientului care mi se adreseaza nu trebuie sa-i ofer doar un tratament stomatologic de calitate, ci si acele informatii pretioase care sa-l ajute sa nu sufere de recidive sau de alte imbolnaviri dentare, care sa-l faca abonatul permanent al unei clinici stomatologice! Ma rog, un abonament stomatologic este mai mult decat binevenit, daca este folosit in sensul intretinerii sanatatii orale, prin consultatii si detartraje periodice, de doua ori pe an, insa daca pacientul se confrunta mereu cu noi afectiuni dentare….ceva nu functioneaza cum trebuie. Si atunci, de obicei, lipseste educatia si responsabilitatea pentru propria sanatate.

 

Cum sa ai dintii sanatosi?

Pentru a avea dinti sanatosi si un zambet pe care sa-l afisezi cu incredere in fiecare zi, trebuie sa intelegi cum sa ai grija de cavitatea ta bucala. 

 

Iata cele 5 sfaturi ale mele, pentru dinti albi si sanatosi:

 

1. Nu genetica e de vina- devino responsabil pentru propria sanatate!

Imi doresc, in primul rand, sa nu mai dai vina pe parintii tai pentru mostenirea genetica. Ea are un rol, insa nu este atat de important precum s-a crezut mult timp. O influenta infinit mai mare o are stilul tau de viata asupra sanatatii tale dentare. Daca te confrunti cu carii sau parodontoza, e bine sa stii ca tu esti cel responsabil de aparitia lor. Cu siguranta in stilul tau de viata exista niste factori care au perturbat echilibrul oral si au dus la imbolnavire, si tot ce ai de facut este sa-i corectezi pentru a evita recidivele.

 

2. Alege hrana sanatoasa si renunta la zaharul rafinat

Hrana noastra zilnica ne construieste practic corpurile, molecula cu molecula. Asadar, ceea ce mancam influenteaza calitatea smaltului dentar, culoarea dintilor, calitatea salivei (foarte importanta pentru remineralizarea continua dentara), ba chiar si numarul de dinti! Stiai, de exemplu, ca datorita alimentatiei moi, preparate, rafinate a omului modern, maxilarele noastre nu s-au mai dezvoltat suficient astfel incat sa cuprinda si molarii de minte? De aceea multi dintre noi ne confruntam cu incidente cand maselele de minte incep sa erupa- de multe ori acestea nu mai au loc pe arcade si imping ceilalti dinti, dezechilibrand muscatura (ocluzia).

Te sfatuiesc sa alegi in fiecare zi alimente cat mai proaspete, legume crude, salate verzi, fructe, alimente cat mai putin preparate si sa stai cat mai departe de mancarea tip fast-food si de bauturile indulcite cu zahar si acidulate! Bauturile acide si dulci (si aici intra si cafeaua!) demineralizeaza smaltul dintilor si il slabesc, favorizand aparitia cariilor.

Iar despre zaharul rafinat, nu mai vorbesc! Este hrana preferata a bacteriilor ce produc atat cariile dentare, cat si gingivita si parodontoza. Asa incat, daca iti doresti dinti sanatosi, poti alege un dulce mult mai prietenos cu dintii, precum mierea, stevia sau dulciurile raw-vegane (pe baza de fructe uscate). 

 

3. Foloseste dusul bucal, nu doar periuta de dinti

Toata lumea se agita cand vine vorba despre periuta de dinti: ce tip sa aleaga, sa fie manuala sau electrica, cu peri moi sau tari, cu fire de nylon sau de par natural…dar putini stiu ca periuta de dinti, oricat de performanta ar fi, nu este suficienta! 

Peria de dinti curata suprafetele accesibile dentare, dar ce facem cu zonele interdentare, acolo unde ea nu poate patrunde? Iar spatiile dintre dinti retin cele mai multe alimente si placa bacteriana, asadar, daca nu facem curat si acolo, ne vom confrunta cu carii dentare, gingivite si chiar parodontoze!

Aici apare in scena dusul bucal, care inlocuieste o prietena mai veche de-al lui, ata dentara. In acest moment, dusul bucal este cea mai eficienta metoda de curatare a spatiilor interedentare. a lucrarilor, coroanelor, aparatelor ortodontice, implanturilor, etc. Este de fapt un irigator ce foloseste apa de la robinet pentru a spala suprafetele dintilor si ale restaurarilor dentare de orice fel, pe care eu il recomand tuturor, fara exceptie, cand vine vorba de igiena orala.

Daca vei folosi un dus bucal, zilnic, la fel ca si periuta de dinti, vei observa o depunere mult redusa de tartru, dinti fara pete si mult mai sanatosi.

 

4.Daca iti doresti dinti albi, fa-ti o albire profesionala la dentist

Am observat in ultimii ani ca in general pacientele apeleaza la tot felul de produse cosmetice pentru albirea dintilor: paste, benzi, strips-uri, creioane de albire, pe care si le comanda de pe net sau din reclamele TV. Nu toate aceste produse sunt avizate medical si pot produce leziuni ale smaltului de care iti poate parea rau a doua zi.

Sfatul meu este sa apelezi la albirea dentara profesionala cu laser. In acest moment, varianta de albire dentara cu laser este considerata cea mai sigura pentru smaltul dintilor, deoarece este dovedit stiintific ca aceasta procedura nu-l afecteaza. In plus, atunci cand beneficiezi de albirea in cabinetul stomatologic, esti supravegheat medical, materialele sunt avizate de Ministerul Sanatatii, iar medicul isi asuma responsabilitatea pentru manopera pe care ti-o aplica. Asadar, riscurile sunt minime sa ti se intample ceva neplacut in urma albirii dentare.

 

5. Alege variante minim invazive pentru tratamentele tale dentare

Cand iti alegi dentistul si clinica unde te tratezi, arunca o privire asupra serviciilor oferite si cere un plan de tratament scris, cu manopere si costuri. Cele mai bune variante de tratament sunt cele minim invazive, precum tratamentele cu laser. Tratamentul cariilor cu laser, de exemplu, si plombarea cu materiale non-toxice reprezinta cea mai moderna si eficienta tehnologie in medicina dentara.

De asemenea, este bine sa stii ca gingivita si parodontoza se pot trata NON-CHIRURGICAL, fara durere si fara anestezie in majoritatea cazurilor, tot cu ajutorul tehnologiei laser. Procedura este foarte eficienta, cu rezultate imediate si stabile pe termen lung.

Daca trebuie sa alegi un material pentru restaurarile tale dentare, incearca sa optezi pentru unul cat mai biocompatibil. Ceramica (portelanul) integrala, zirconiul, fibra de sticla, rasina de compozit non-toxica, sunt alegerile cele mai bune pentru coroane, punti, pivoti sau plombe, in functie de indicatie. Evita in general restaurarile metalice sau din amalgam.

 

 

 

Mai Multe
articole