3 motive pentru realizarea periajului dentar de cel putin 2 ori pe zi

Cuprins

O igiena orala buna si o gura sanatoasa lipsita de afectiuni parodontale si carii pleaca de la periajul dentar. Un periaj dentar corect se face de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare. Periajul se realizeaza cu o periuta cu peri moi (solf, super soft, ultrasoft etc.) pentru a proteja gingia si cu o pasta de dinti fara fluor si cu componente naturale.

Tehnica de periaj corecta se realizeaza cu miscari de ‘maturare’ (7 miscari) pe fiecare grup de dinti, dinspre gingie spre dinte. Se periaza si suprafetele dinspre limba si cerul gurii si limba. Folosirea apei de gura este una optionala. Apa de gura se alege in functie de substantele active continute. Pentru utilizare uzuala noi recoamndam o apa de gura cu ingrediente naturale, fara alcool, cu cat mai putini conservanti si adjuvanti si fara clorhexdina.

Pe langa periajul dentar, igiena orala trebuie suplimentata si cu metode de curatare interdentara pentru a evita aparitia cariilor intre dinti. Aceste care pot avansa repede spre pulpa dentara rezultand astfel un posibil tratament de canal. Printre cele mai folosite metode la noi in tara este din nefericire si uzul scobitorii. Acest instrument nu curata eficient interdentar si de asemenea lezeaza gingia si duce la sangerari si retractii gingivale. Cea mai buna metoda de igienizare este dusul bucal, urmata de folosirea atei dentare. Cei mai muti oameni incep cu periajul dentar, iar apoi folosesc ata dentara pentru a curata spatiile dintre dinti sau lucrarile dentare (cu ata dentara speciala-superfloss). Din pacate, foarte multi oameni nu mai dau atentia necesara atei dentara, fiind lasata dupa periaj, nu mai au o tehnica corecta si uneori chiar renunta la ea complet.

Dusul bucal se foloseste de doua ori pe zi, dimineata si seara si completeaza periajul dentar.

De ce este important periajul dentar de doua ori pe zi?

 

  • Indepartarea placii bacteriene si masajul gingival

 

Placa bacteriana sau materia alba este de fapt un conglomerat de bacterii ce se afla in mod normal in cavitarea orala combinate cu o sursa de hrana provenita din resturile alimentara. Acest compus este foarte aderent de dinti si elimina cantitati mari de acizi ce duc la demineralizarea smaltului dentar si astfel la debutul cariilor, cea mai comuna afectiune dentara. Periajul efectuat regular asigura indepartea placii bacteriene si remineralizarea smaltului afectat/

Masajul gingival realizat in timpul periajului dentar are efect benefic asupra gingiei prin faptul ca stimuleaza circulatia sangvina si sporeste starea de sanatate a gingiei

 

  • Prevenirea formarii tartrului

 

Placa bacteriana se comporta exact ca un microclimat in care speciile bacteriene se potenteaza intre ele si capata puteri din ce in ce mai mari in ceea ce priveste afectele negative asupra dintilor si asupra tesuturilor moi mai ales prin faptul ca devin din ce in ce mai aderente. Astfel cu timpul, placa dentara care initial este moale si usor de indepartat, devine dura si aderenta de dinti, iar pacientul nu o mai poate indeparta prin periaj normal. Acela este tartrul dentar, un amestec de bacterii si resturi alimentare mineralizate, care duc la aparitia afectiunilor gingivale si parodontale. Tartrul dentar se poate indeparta doar de catre medicul stomatolog prin manopera de detartraj si air-flow.

 

  • Prevenirea aparitiei cariilor dentare

 

Caria apare ca urmare a unui proces degenerativ al structurii dintelui din cauza acumularii de colonii bacteriene la nivel dentar cauzata de igiena precara, ph scazut, lipsa de saliva din cadrul unor afectiuni de ordin general, al unui stil de alimentatie haotic si plin de carbohidrati si bauturi carbogazoase etc. 

De aceea, caria dentara nu apare in cateva zile, are o evolutie de obicei lenta, dar din pacate ea este observata de catre pacient atunci cand apare o durere de dinte destul de mare si nu in stadiile incipiente, cand poate fi observata doar de catre un medic stomatolog. 

       BONUS: Evitarea aparitie paradontozei si a gingivitelor.

Primele semne debuteaza cu sangerare gingivala si retractie gingivala. Cea mai frecventa cauza a retractie gingivale o reprezinta patologia parodontala. In bolile parodontale avansate (parodontopatie marginala sau parodontoza cum este cunoscuta de pacienti), din cauza bacteriilor, initial apare afectarea gingivala (cu inflamatie, edem, culoarea se modifica din roz in rosu sau violaceu, gingia isi pierde aspectul de gravura punctata si devine lucioasa). Apoi apare afectarea osoasa manifestata prin retractia osului sustinator al dintilor. 

Cavitatea orala necesita o igiena si o atentie deosebita atat prin controale si igienizari regulate, dar si prin o igiena corecta la domiciliu. Obiceiurile sanatoase efectuate in mod regulat ne pot salva de multe afectiuni dentare si de neplacerile si disconfortul creeat de aceastea.

Mai Multe
articole