Ce este caria?
Caria reprezinta un proces de distructie a smaltului si a dentinei santoase. Smaltul este invelisul protector al dintelui si cel mai dur tesut din organism. La copii insa, pana la varsta de 6 ani dentitia este una temporara si smaltul este mult mai friabil decat la dintii permanenti.
Ce cauzeaza aparitia cariilor la copii?
Principala cauza este biofilmul bacterian care ramane pe dinti si afecteaza smaltul. Biofilmul bacterian este o pelicula lipicioasa care ramane pe dinti daca periajul nu este facut corespunzator. De asemenea cantitatea si densitatea lui este strans legata de alimentele pe care copii nostri le consuma. Din pacate dieta deficitara a vremurilor pe care le traim este bogata in carbohidrati si zaharuri rafinate si asta contribuie mult la incedenta cariilor pe dentita temporara. Aceasta combinatie de alimente nesanatoase, bacterii si o igiena deficitara duce cu siguranta la formarea proceselor carioase.
Un alt factor important pentru sanatatea dentara a celor mici este educatia si responsabilitatea parintilor in aceasta directie. Din pacate multi parinti sunt nepregatiti sau nu inteleg riscurile la care sunt supusi dintii copiilor lor. In cabinete de multe ori stomatologii sunt informati de catre parinti ca cei mici nu vor sa se spele pe dinti si eu nu au ce sa faca. Din nefericire o astfel de atitudine duce la dureri dentare pentru copii, scaderea increderii in sine in mediul social si la costuri de tratament mai mari pe care tot parintii le suporta la un moment dat.
Cu totii stim cat de bune si de atractive sunt dulciurile dar este important sa intelegem ca reducerea cantitatii pe care o consumam este de o mare valoare. Zaharul rafinat se comporta asemanatori unui drog si pe masura ce il consumam creierul cere mai mult. Daca incercati sa inlaturati complet din alimentatie zaharul timp de 1 saptamana o sa observati ca nu veti mai avea “pofta de dulce” pe care o aveati inainte.
Cum recunoastem cariile copiilor nostri?
Primul semn este aparitia petei albe cretoase. Daca va uitati cu atentie o sa sesizati o coloratie mai alba decat dintele. Asta arata ca smaltul este afectat si pericolul unei carii eate iminent! Dupa scurt timp acesta zona se va colora in maro deschis si dupa in negru. Cu cat culoarea este mai inchisa cu atat sansele ca procesul carios sa fie unul important sunt mai mari. Pastrarea vitalitatii dintilor temporari si pastrarea lor in gura pana ies cei permanenti trebuie prioritizate. Trebuie inteles faptul ca dintii temporari pastreaza spatii si fac loc pentru cei definitivi. Daca cel mic pierde un dinte de lapte acel spatiu lasat liber va fi inchis repede de dintii vecini si astfel dintele permanent nu va mai avea loc unde sa iasa. In acest caz purtarea unui aparat dentar ar putea fi necesara.
Daca parintii nu observa aparitia acestor semne, copij pot relata dureri in anumite zone la alimente reci sau calde. De asemenea consumul de dulciuri si fructe poate provoca un disconfort.
Cum este diagnosticata caria?
Intr-un cabinet stomatologic medicul stomatolog va face un examen clinic complet si o schema a dintilor impreuna cu o anamneza(scurt istoric) a problemelor dentare. Aceste date impreuna cu examenul radiologic(cand este cazul) vor pune diagnosticul de carie.
Cum se trateaza caria dintilor de lapte?
Cariile formate pe dintii de lapte se trateaza similar cu cele aparute pe dintii permanenti. Cea mai rapida cale este prin plombarea lor folosind materiale compozite sau cimenturi in functie de cazul clinic. Daca situatia o cere se pot face si tratamente de canal, incrustatii ceramice(plombe ceramice), fatete sau dinti imbracati(lucrari sau coroane dentare). Daca cel mic pierde un dinte de lapte la o varsta frageda se va purta o mini proteza care sa ocupe spatiul lasat liber(mentinator de spatiu).
Cum prevenim aparitia cariilor la copii?
Periajul este punctul de plecare. Incepand cu varsta de 2 ani copilul trebuie periat zilnic pe dinti de catre parinti pana cand acesta dezvolta abilitati motorii necesare pentru a face singur acest lucru. Periajul se face de 2 ori pe zi cu o pasta special facuta pentru copii.
O alimentatie echilibrata, saraca in dulciuri si carbohidrati va ajuta la prevenirea cariilor.
Vizitele regulate in cabinetul stomatologic sunt necesare. Astfel copii se obisnuiesc de mici cu vizita la dentist si probleme dentare pot fi prinse din timp. Primii dinti permanenti erup in jurul varstei de 6 ani si sunt primii molari(masele). Maselele catiate sunt cel mai des intalnite. La acea varsta copii se periaza singuri si daca nu au fost educati corespunzator o vor face prost! Medicul stomatolog va poate recomanda sigilarea lor.
Manopera intalnita sub denumirea de ‘sigilare dinti copii’ este neinvaziva, are un pret de cost scazut si previne aparitia cariilor.
Incercati sa evitati transferul de bacterii din cavitatea orala de la mama la copil. Aceste bacterii sunt ceva mai agresive si cariile se formeaza mai usor.
A nu se confunda durerile gingivale cu caria. Ocazional cel mic poate avea dureri gingivale si gingii inflamate(gingivita). In general aceste probleme sunt asociate unui periaj deficitar sau eruptiei dintilor permanenti. Medicul stomatolog va poate recomanda un tratament pentru gingivita.
In concluzie, un periaj corect si o dieta echilibrata va reduce mult numarul de carii. Pentru a imbunatati aceasta situatie, vizitele regulate la stomatolog si sigilarea dintilor la copii cu siguranta vor aduce rezultatele mult dorite.
Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!
Autor:
Vlad Marius
Medic dentist generalist