10 trucuri prin care să-ți pregătești copilul să meargă la stomatolog

Cuprins

10 trucuri prin care să-ți pregătești copilul să meargă la stomatolog

Prima vizita la medicul dentist poate fi o situatie emotionanta atat pentru copil cat si pentru parinte. Din fericite sunt mai multe lucruri pe care le puteti face pentru ca aceasta prima intalnire sa fie aiba rezultate bune pentru toti cei implicati. Iata 10 lucruri pe care le poti face pentru a avea un start bun.

Fii un model pentru copilul tau

Copii de toate varste si mai ales cei mici cauta in parinti un model dupa care se ghideaza in viata. Ei observa si aplica multe abilitati dobandite din familie. O rutina de ingrijire a dintilor pe care o vede la parinti il va face si pe el sa o accepte mai usor. Asadar un periaj facut impreuna cu copilul si explicatia despre de ce va ingrijiti dintii este un prim pas pe care il puteti face.

Examineaza-l periodic acasa

Inca de cand este mic puteti periodic dupa periaj sa il rugati sa tina gura deschisa sa vedeti dintii mai bine.( “sa ii verificam daca sunt stralucitori si daca mancarica a plecat in burtica”). Puteti folosi si o lumina sau oglinda stomatologica. Aceste examinari periodice il fac pe cel mic sa fie obisnuit cu cineva  care verifica dintii.

La dentist cu mama sau tata 

Daca nu aveti anxietate de mersul la dentist, il puteti lua pe cel mic la controlul de la 6 luni. Acesta poate observa cum interactionati dumneavoastra cu medicul si va stii la ce sa se astepta atunci cand ii vine randul. Daca nu va place sa mergeti la dentist, insotiti un alt membru al familiei care are o atitudine mai relaxata.

Programati prima vizita cat mai repede

Ideal ar fi ca prima vizita sa se faca dupa primele 6 luni de la eruptia primului dinte sau imediat dupa varsta de 1 an, dar nu mai tarziu de 2 ani. Acesta este intervalul potrivit sa primiti informatii despre metode de igienizare, despre eruptia dentara, despre alimentatia prietenoasa cu dantura.

Joc de rol acasa

Copiii invata cel mai bine prin joaca. Tot prin joaca isi pot regla si sentimentele precum frica, anxietatea. Jucati-va impreuna “de-a dentistul”. Puteti fi prima data dumneavoastra dentistul si il intindeti pe el sau o jucarie ( daca el nu vrea) pe canapea si va prefaceti ca numarati dintii, ii spalati si ii ingrijiti. Apoi el poate fi dentistul. Multe idei de jocuri asemantoare puteti avea dupa ce cititi carti pentru copii legate de mersul la dentist sau dupa ce vedeti impreuna desene animate in care personajul principal merge la dentist.

Povestiti despre dentist

Folosti diferite ocazii sa povestiti despre cum decurge o vizita la dentist. Despre cum e imbracat dentistul, despre manusi, scaunul stomatologic, lumini, sunete si alte instrumente. Incercati sa folositi cuvinte pozitive si sa evitati “ sa nu iti fie frica”, “nu o sa doara”, “ gust neplacut”, “ durere”, “ injectie”. Daca aveti un copil care urmeaza sa aiba un tratament pentru o carie sau o extractie incercati sa fiti sinceri si sa spuneti ca e posibil sa fie neplacut ( daca nu il pregatim si pentru aceasta parte si el crede ca o sa fie foarte usor va pierde increderea in noi si medic atunci cand lucrurile vor decurge altfel decat se asteapta). Asigurati-l ca medicul va fi bland si va folosi chiar si solutii de adormire a dintelui daca este nevoie.

Alegeti momentul optim al zilei

Stim ca programul unoeri nu ne permite sa fim flexibili, dar ideal ar fi ca prima vizita sa fie facuta dimineata cand copilul este mai alert si relaxat. Alegeti ora la care el sa fie satul si odihnit. Starea de sanatate generala influenteaza mult starea lor de sprit, asa ca el trebuie sa fie sanatos atunci cand vine pentru prima oara.

Alege clinica si medicul potrivit

Un medic cu experienta in lucrul cu copii (pedodont) poate face ca prima experienta la dentist sa fie o aventura ce trebuie povestita tuturor prietenilor si bunicilor. O clinica care asigura servicii stomatologice pentru copii este un mediu mai potrivit pentru tratarea micilor pacienti.

Povesteste-i medicului despre copilul tau

Cand sunati pentru programare spuneti varsta pacientului, problemele pe care le are si povestiti putin si despre comportamentul lui. Daca medicul stie dinainte cum este copilul se poate atapta mai usor nevoilor lui. Un copil anxios beneficiaza de alte strategii de lucru fata de un copil incapatanat sau necooperant.

Pastrati-va atitudineata pozitiva

In timpul consultatiei incercati sa lasati medicul sa vorbeasca cat mai mult cu copilul si sa interactioneze cu acesta fara sa il intrerupeti sau sa raspundeti pentru copil. O atitudine pozitiva si relaxata se va transmite si copilului. E posibil ca acesta sa nu vrea sa coopereze cu medicul, chiar sa planga. Nu va descurajati, mai incercati in alta zi poate lucrurile vor evolua mai bine.

Pentru o consultatie pentru copilul tau ne puteti face o vizita la Clinica Life Dental Spa. 

blank

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Mai Multe
articole