10 sfaturi de la dentist pentru un zambet sanatos

Data

Un zambet frumos este un zambet sanatos. Sanatatea este tradusa printr-un aspect placut al buzelor, al dintilor si al gingiilor.

Suportul buzelor este reprezentat de dinti. Atunci cand dintii nu au o forma corecta si un dinte este mai iesit in afara arcadei dentare, buza va lua forma dintelui. Desigur ca multi ar putea spune ca acesta este farmecul persoanei respective, insa o muscatura gresita poate genera probleme pe termen lung.

Motivele pentru care un pacient va deveni purtator de aparat ortodontic sunt diferite, in functie de perspectiva din care este privita situatia. Pacientul doreste sa poarte un aparat dentar pentru a avea dintii drepti si frumosi. Medicul monteaza un aparat dentar pentru a corecta o muscatura (ocluzie) deficitara si pentru ca fortele care se transmit in axul dintilor sa fie echilibrate si conforme cu puterea fiecarui dinte.

Un pacient ajunge sa poarte un aparat dentar fie pentru ca el a realizat ca are dintii strambi, fie pentru ca medicul i-a recomandat, vazand ocluzia (muscatura) deficitara. Initial ii este recomandat sa faca ceea ce se numeste un dosar ortodontic. Acesta va cuprinde doua radiografii mari – una din profil si una cu ambele arcade, poze ale dintilor si fetei din diferite unghiuri si posibil un model de studiu pe care ortodontul va face masuratorile necesare stabilirii planului de tratament si montarii aparatului dentar.

Dupa analizarea cazului, medicul ortodont va stabili unul sau mai multe aparate pe care le va considera potrivite pentru cazul respectiv.

Daca pacientul este copil, are majoritar dinti temporari, I se va recomanda un aparat dentar mobil. Acesta va actiona si la nivelul dintilor, dar si la nivelul oaselor maxilare pentru a face loc pentru toti dintii. De obicei, problema este ca osul este mai mic decat necesarul pentru ca toti dintii sa aibe loc sa erupa corect. Acest aspect se corecteaza cel mai usor in perioada copilariei cand se poate lucra usor la nivelul oaselor. Cand dentitia devine permanenta si copilul a devenit adult, se actioneaza cel mai frecvent la nivelul dintilor, mai putin la nivel osos pentru ca suturile dintre oase se inchid si este greu si dureros sa aplici forte la acest nivel.

Apoi, sunt cateva categorii mari de aparate dentare (ortodontice), fiecare avand plusuri si minusuri, fiecare potrivindu-se pentru un caz sau altul.

Cel mai frecvent tip de aparat dentar fix este cel metalic. El este potrivit in majoritatea cazurilor, metalul este usor maleabil si are risc mai mic de a se fractura sau dezlipi de pe dinti, insa nu are un aspect foarte placut. In general il poarta copiii care, lunar, la control, schimba culoarea elasticelor pe care le poarta pe dinti.

Aparatul ortodontic safir sau aparatul dentar ceramic este mai putin vizibil decat cel metalic, este placut privirii, are culoarea dintilor. Pentru ca ceramica este casanta, are risc mai mare de a se fractura sau dezlipi bracketii de pe dinti, dar estetic este potrivit pentru doamne, domnisoare si domni adulti pentru care partea estetica este importanta.

Aparatul dentar invisalign (mobil) este ca o gutiera dintr-un fel de plastic care actioneaza de obicei pe cazuri mai usoare. Are avantajul ca nu este vizibila pe dintii pacientului, este mobila si se poate igieniza cu usurinta, are risc mic de a se rupe.

Aparatul fix lingual sau palatinal, se monteaza pe fata orala a dintilor, astfel incat nu este deloc vizibil. Acesta se poate monta numai daca este suficient spatiu si daca este potrivit pentru caz pentru ca fortele actioneaza invers fata de aparatele dentare clasice, montate pe fata dinspre buze si obraji.

Cat costa un aparat dentar?

Pretul unui aparat ortodontic este foarte variabil. Pretul in general, in stomatologie, include, pe langa costurile brute de materiale, experienta medicului. In principiu, cu cat medicul a investit mai mult in cursuri si scoli pentru a se perfectiona, pretul va creste, pe masura satisfactiei de final a pacientului. De cele mai multe ori, cazurile sunt complexe si daca medicul nu stie sa estimeze amploarea planului de tratament, riscul de a nu rezolva problema muscaturii este mare si deci banii putini platiti initial, se traduc in bani mai multi pentru a corecta greselile.

Deci, pret aparat dentar =materiale+manopera. Cu cat cele doua sunt mai calitative, cu atat acest lucru se va rasfrange in pretul final.

Pretul aparatului dentar metalic este cel mai mic pentru ca materialele sunt mai ieftine. Experienta medicului fiind la fel, indiferent ce aparat aplica. Exista medici care se specializeaza ulterior intr-un anumit model de aparat sau in anumite tipuri de malformatii. De exemplu, un aparat dentar se poate pune localizat la 2-3-4 dinti pentru a crea spatiu in vederea inserarii unui implant si aplicarii unei coroare. Sau daca pacientul a stat edentat (fara dinti) o perioada indelungata si dintii au migrat, cu un aparat dentar se vor aranja dintii pentru a crea spatiu.

Dupa ce dintii au ajuns intr-o pozitie de echilibru, ei pot avea usoare recidive pana se stabilizeaza situatia. Pentru a evita acest lucru, se va inmana pacientului o gutiera dentara. Aceasta este realizata dintr-un fel de plastic transparent care va imbraca toti dintii si va mentine situatia stabila. Aceasta va fi purtata o perioada mai lunga de timp, depinde de complexitatea cazului. Pretul gutierei va fi achitat la finalul tratamentului atunci cand se va lua amprenta si se va da catre laborator pentru a fi construita.

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist,
specialist laser dentar

Mai Multe
articole