Ce este parodontoza?
Termenul de specialitate al parodontozei este „boala parodontala”. Îmbolnăvirea structurilor de suport ale dintelui (gingie, ligamente și suportul osos) se cheamă boala parodontala, parodontopatie sau în termeni populari “parodontoza”.Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii așa că prevenirea ei este esențială pentru menținerea unui zâmbet frumos și sănătos.
Care sunt cauzele parodontozei?
Principala cauza a bolii parodontale o reprezinta acumularea în exces a placii bacteriene. Placa bacteriana resprezinta pelicula alb-galbuie care se formeaza la baza dintelui. Dacă nu este indepartata zilnic printr-un periaj corect efectuat, aceasta duce la inflamarea gingiei și la instalarea bolii parodontale.
Ce putem face pentru a nu ajunge la parodontoza?
- Periajul zilnic, corect, de 2 ori pe zi. Primul factor care crește ricul apariției parodontozei este igiena precara. Un periaj incorect duce la depuneri de placă bacteriana care se transforma în timp în depuneri de tartru. Un periaj corect trebuie sa dureze cel putin doua minute și trebuie efectuat cu grija, astfel încât sa acoperim toate suprafetele dentare și nu lezam gingiile. Incepe periajul cu molarii (maselele din spate) superiori dintr-o parte a cavității orale si mergi in sensul acelor de ceasornic.
- Nu uitați sa folositi mijloace auxiliare de curățare: ata dentară, irigatorul oral( dusul bucal) și periuțele interdentare. Este esențială curățarea spațiilor dintre dinți, măcar o data pe zi, folosind mijloacele enumerate mai sus. Periuța dentară nu poate sa îndepărteze bacteriile și resturile de mâncare dintre dinți sau de sub lucrările protetice. De aceea, ca sa evitam acumularea de placa bacteriana și apariția unui miros neplacut, este esențial sa curățăm și spațiile interdentare cu ata dentară, dusul bucal sau periate interdentare. Dusul bucal functioneaza pulsand jeturi de apa cu viteza foarte mare catre dinti si catre gingii, dizlocand astfel resturile alimentare din spațiile interdentare, dintre bracketi, de sub corpurile de punte sau din jurul implanturilor. Dacă nu ani mai folosit pana acum dusul bucal, începeți utilizarea lui cu o treapta inferioara ca sa va obisnuiti cu senzatia, apoi alegeti-o pe cea mai confortabila si eficienta pentru dumneavoastra.
- Controale efectuate de medicul dentist, o data la 6 luni. Dacă amânăm tratamentul diferitelor carii/leziuni parodontale, țesuturile se vor deteriora mai tare, pana când se poate ajunge la pierderea dintelui.
- Renunta la fumat. Fumatul afectează vascularizația la nivelul parodontiului și reduce răspunsul imun de apărare împotriva bacteriilor parodontale. In plus, boala progreseaza mult mai rapid si recuperarea este mult mai lenta. De asemenea, petele inestetice și halitoze ( respirația urat mirositoare) sunt mai frecvente la fumători.
- Nu uita sa bei apa! Atunci când nu bei suficientă apa te deshidratezi iar acest lucru are un impact și asupra sănătății orale deoarece clearence-ul salivar scade în deshidratare. Uscarea gurii afectează tesuturile moi, le face sa se inflameze si sa fie mai predispuse infectiilor.
- Evita periutele de dinti cu peri duri si inlocuieste-le o data la 3 luni. Astfel, evita acumularea de bacterii pe perii periuței.
- Urmează un tratament ortodontic, dacă ai dinții inghesuiti. Dinții strâmbi sunt mult mai retentivi pentru placa bacteriana și resturi alimentare iar spațiile respective sunt mult mai greu de igienizat corespunzător.
- Evita alimentele bogate în zahar, cu consistenta moale care pot sa ramana lipite pe dinti timp indelungat si bauturile dulci si acidulate. Zaharul hraneste bacteriile nocive care crează placa bacteriana, tartrul șs care duce la carierea dinților.
- Vitamina C: conform studiilor, vitamina C joaca un rol important în protectia gingiilor, adultii cu un consum redus de vitamina C având un risc crescut de afectare parodontala. Pentru un nivel optim de vitamina C, integrati în dieta alimente precum citrice, ardei gras rosu, căaina, coacaze și broccoli.
- Nu amana rezolvarea problemelor dentare. Cu cat detectam problemele dentare sau parodontale mai repede, cu atat sunt mai usor si mai ieftin de tratat.