10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre aparatele dentare

Cuprins

Din postura de pacient, sa te hotarasti sa urmezi un tratament ortodontic nu este tocmai o decizie usor de luat. Majoritatea oamenilor se sperie din cauza angajamentului de lunga durata(1-2 ani de tratament ortodontic), de costurile tratamentului si de durerea din primele doua saptamani de purtare. Din fericire costurile tratamentului variaza mult in functie de durata si de tipul de aparat pentru care se opteaza iar durerea post aplicare a aparatului de multe ori nici nu exista sau se amelioreaza in 2-5 zile de la montare.
Dintii inghesuiti si aspectul inestetic reprezinta o problema pentru toata lumea, in special pentru respectul de sine.

Cand un copil ajunge in jurul varstei de 6 ani o vizita la medicul ortodont este indicata. Dentitia permanenta trebuie obsevata la copii si tinuta sub control pentru a nu scapa din vedere eventuale malpozitionari ale dintilor. Este perioada perfecta pentru a purta aparat si astfel se inlatura stigmatizarea cand copilul ajunge intra in etapa adolescentei.
Majoritatea adolescentilor refuza sa poarte aparat dentar din cauza aspectului si incercarea de ai convinge poate fi respinsa cu inversunare. Asadar vizitele regulare odata cu eruptia primilor dinti permanenti sunt foarte importante.

1.Poti purta aparat ortodontic la orice varsta

Aparatul dentar este asociat deseori cu varsta adolescentei pentru ca atunci este observat de cele mai multe ori ca unii dinti sunt strambi. De fapt nu exista o limita de varsta pentru aparatul dentar atat timp cand oasele maxilare in care stau dintii sunt sanatoase si gingia nu este afectata.

Dintii aliniati frumos nu sunt singurul beneficiu al tratamentului.

Impresia generala este ca aparatul dentar iti ofera un zambet frumos. Desi aceasta afirmatie este adevarata, cu zambetul frumos vin si modificari functionale. Medicul specialist ortodont va poate intreba daca aveti dureri la nivelul articulatiei temporo mandibulare, daca gingiile sangereaza, daca va simtiti dintii mobili s.a

Reglarea muscaturii

Sunt foarte multe cazuri in care pacientii nu sunt afectati de felul in care dintii sunt aliniati si nu vor modificari estetice. Este perfect normal avand in vedere ca nu toti trebuie sa avem dintii perfecti aliniati si mici inghesuri sau spatii pot da un farmec personal. Din nefericire sunt multe situatii in care indicam aparat dentar pentru a regla probleme functionale. Felul in care se intalnesc dintii(muscatura) si felul in care sunt asezati pe arcada poat influenta aparitia unor afectiuni parodontale, probleme articulare, fracturi dentare, bruxism si alte afectiuni cu consecinte serioase pe termen lung.

4.Medicul ortondont este un medic specialist

Principala diferenta intre un medic ortodont si un medic stomatolog generalist este ca specialistul are experienta in studiul miscarilor maxilarelor si al dintilor si este cel mai in masura sa decida daca ai sau nu nevoie de aparat dentar invisalign sau de alt tip. Consultatiile in functie de ce este observat la examenul clinic si radiologic au rolul de a decide daca este indicata urmarea unui tratament ortodontic sau nu.

5. Consultul ortodontic este in general gratuit.

Partea buna este ca prima vizita de multe ori nu prezinta un cost. Medicul stomatolog generalist te va redirectiona catre specialist pentru consultatie. Daca nu te simti confortabil cu medicul respectiv este o idee buna sa incerci si alti specialisti. Este important sa gasesti un medic cu care sa te simti bine pentru ca tratamentul este unul de lunga durata si presupune multiple vizite.

6. Nu va fixati pe un singur tip de aparat.

In ultima vreme ortodontii si pacientii cad de comun acord tot mai rar cu privire la tipul de aparat dentar indicat in tratament. Pacientii isi doresc aparate care sa se vada cat mai putin dar asta nu este intotdeauna posibil. Tipul de aparat este ales in primul rand tinand cont de afectiunea ortodontica existenta si apoi de dorintele estetice ale pacientului. Ai incredere in recomandarea specialistului si incearca sa privesti lucrurile in ansamblu.

7. De cate tipuri sunt aparate dentare?

Optiunile sunt multiple si indicate in functie de afectiunea prezenta. In mare aparatele ortodontice sunt aparate dentare fixe sau mobile si pot avea urmatoarele forme: aparat dentar metalic, aparat dentar ceramic, aparat dentar cu safir, aparat dentar mobil, gutiere dentare s.a

8.Costul si durata de tratament

Atat pretul unui aparat dentar cat si durata difera in functie de cazul clinic. In general in tratamentul ortodontic dureaza intre 6 luni si 3 ani.

Costurile difera destul de mult dar in mare pretul unui aparat dentar metalic se invarte in jurul a 2000 de lei pe arcada, cel al unui aparat dentar ceramic aproximativ 3000 lei pe arcada iar aparatul dentar cu safir poate ajunge la 4000 de lei pe arcada.

Un tip de aparate care au castigat foarte mult in popularitate in ultima vreme este cel de tip gutiera. Pretul gutierelor ortodontice este in general mai ridicat dar justificat prin estetica superioara redata si prin faptul ca acele gutiere se schimba o data la ceva timp. Printre cele mai intalnite sunt aparatele dentare Invisalign.

9. Perioada de tratament este in medie de 2 ani

In general tratamentul dureaza 2 ani dar evident difera in functie de aparatul montat si de anomalia existenta. Un tratament ortodontic poate sa dureze 6 luni cu un aparat Invisalign sau peste 2 ani cu un alt tip de aparat.

10. Igiena este foarte importanta

Dupa aplicarea aparatului un grad de durere va exista. E posibil sa simtiti o presiune in dinti si gingia sensibila. Acest disconfort dispare treptat iar in cateva saptamani o sa va obisnuiti cu aparatul.Igienizarea profesionala(detartraj,periaj, airflow) trebuie facuta o data la 4 luni, periajul acasa de 2 ori pe zi iar folosirea dusului bucal este obligatorie. Sansele de a dezvolta carii sunt mult mai mari din cauza ca aparatul dentar este retentiv si resturile alimentare sunt indepartate cu greu.

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Dr. Radu Vlad Marius

Medic dentist

Mai Multe
articole