10 intrebari la care nu gaseai raspuns – Medicul stomatolog recomanda

Data

1) Detartrajul nu afecteaza smaltul dintilor?

Atata timp cat detartrajul este corect realizat, smaltul dentar nu este afectat. Detartrajul este manopera stomatologica care indeparteaza placa bacteriana de pe dinti si nimic altceva. Placa bacteriana daca stagneaza o perioada mai lunga de timp pe dinti ea se mineralizeaza, devine un depozit dur, numit tartru. 

Acest tartru o data atasat de dinti el nu mai poate fi indepartat in timpul periajului normal de acasa, ci doar prin igienizarea profesionala din cabinetul stomatologic. Aceasta igienizare profesionala presupune detartrajul, periajul si air-flow-ul. 

Tartrul este principalul factor  favorizant in aparitia bolii parodontale (parodontoza). Astfel indepartarea lui prin detartraj este absolut necesara a se face periodic (6 luni).

 

2) Este normal sa existe sensibilitate dentara dupa detartraj?

Tartrul care stagneaza o perioada indelungata de timp pe dinti demineralizeaza structura dentara. O data indepartat tartru este posibil sa apara o sensibilitate dentara care de obicei este tranzitorie. Cu cat depozitele de tartru sunt mai mari cu atat sensibilitatea postoperatorie este mai mare. In medie timp de 2-3 zile, pacientii resimt o sensibilitate la rece. 

De asemenea, aceasta sensibilitate variaza in functie de structura dentara a fiecarui pacient.  Pacientii cu carii sau hiperestezie dentinara pot prezenta un discomfort mai accentuat. 

 

3) Radiografiile dentare afecteaza organismul?

Radiografiile dentare sunt cele care au doza cea mai mica de iradiere dintre toate testarile radiologice. Patru radiografii uzuale dentare sunt echivalentul unei doze de 0.005 mSv, iradiere similara unui zbor cu avionul, care dureaza 1-2 ore. 

 

4) Molarii de minte se extrag?

Extractia molarilor de minte se decide in functie de factori care tin de: pozitia dintilor pe arcade, spatiul existent eruptiei normale, complicatii produse de acestia, gradul de afectare carioasa, infectii limitrofe.

De multe ori molarii de minte sunt afectati de carie din cauza imposibilitatii de realizare a unei igiene adecvate la acel nivel. Accesul limitat periajului in acea zona orienteaza catre extractia acestui molar. Un alt caz de extractie este acela in care molarii de minte produc modificari de  pozitie ale celorlalti dinti din cavitatea orala. 

Pe o radiografie panoramica medicul stomatolog stabileste daca molarii de minte au posibilitatea de eruptie corecta sau nu si daca sunt utili masticatiei. Se vor trata doar dintii care au un rol in masticatie si care permit accesul tratamentului restaurator.  

 

5) De ce sangereaza gingiile?

Sangerarile din cavitatea orala provin in cele mai multe cazuri de la nivelul gingiilor. Acestea apar in timpul periajului dentar  sau spontan. Se intalnesc cel mai frecvent la pacienti cu gingivita sau boala parodontala (parodontoza). Medicul stomatolog observa gingii inflamate, de culoare rosie cu depozite de tartru supra si subgingival si uneori pungi parodontale. Principalii factori in aparitia acestor afectiuni sunt: igiena defectuoasa, dispozitii genetice, fumat, imunitate scazuta, anumite afectiuni generale (ex.diabet). 

Luand in considerare factorul bacterian favorizant din aceste imbolnaviri orale, igienizarile din cabinetul stomatologic se indica a se face la 6 luni. 

6) Cand trebuie sa schimbam periuta dentara?

Periuta manuala este  indicat a se schimba o data la 3 luni, iar cea electrica in fiecare luna. Studiile au aratat ca aceste intervale de timp sunt cele propice in care se realizeaza un periaj eficient. Apoi varful periilor incep sa se toceasca, sa devina inactivi si ulterior sa lezeze gingiile. 

De asemenea este important de retinut ca perii periutelor o data cu trecerea timpului incep sa retina din ce in ce mai mult depozite de bacterii. 

 

7) Este obligatorie folosirea atei interdentare sau a irigatorului bucal?

Periuta dentara nu curata intre dinti. Pornind de la aceasta idee este usor de intuit ca avem nevoie de un alt mijloc de igienizare pentru zonele interdentare. Echipa Life Dental Spa recomanda folosirea irigatorului bucal datorita usurinta folosirii lui in comparatie cu ata interdentara. Nu sunt putine cazurile in care pacientii care nu folosesc niciunul dintre aceste doua mijloace de igienizare, prezinta multe carii interdentare. 

 

8) Cand ar trebui sa merg cu copilul la medicul stomatolog?

Luand in considerare faptul ca la aproximativ 6 luni copilului ii apar primii doi dinti temporari este de preferat la varsta de 1 an sa aiba primul contact cu medicul stomatolog. Aceea va fi mai mult o vizita de familiarizare a copilului cu ambientul stomatologic. 

De asemenea, parintii vor fi informati despre secventialitatea aparitiei dintilor temporari, a celor permanenti si despre importanta periajului dintilor temporari. 

 

9) Cum prevenim aparitia cariilor?

Cariile sunt produse de niste bacterii specifice prezente in cavitatea orala. Indepartarea mecanica a acestor bacterii se realizeaza prin periajul consecvent si folosirea zilnica a irigatorului bucal. 

Aceste bacterii se dezvolta proportional cu cantitatea consumata de produse zaharoase si bauturi carbogazoase. Alimentele lipidice precum branza si ciocolata neagra alaturi de fructe si legume  sunt cele care diminueaza dezvoltarea bacteriilor la nivel dentar. 

De asemenea consumul apei stimuleaza secretia salivara, care ajuta la curatarea suprafetelor dentare. 

 

10) La ce interval de timp este indicat consultul stomatologic?

Medicul stomatolog trebuie sa realizeze igienizarea profesionala la 6-12 luni,  in functie de gradul de igienizare al pacientului, problemele dentare si lucrarile protetice existente #lifedentist va recomanda data urmatorului consult.

Mai Multe
articole