Ne lovim de multe ori de situatia in care pacientii ne relateaza faptul ca au avut parte de experiente mai putin placate legate de tratamentele stomatologice, unele dintre ele chiar traumatizante.
Pe langa lipsa tehnologiilor noi care simplifica foarte mult procedurile si contribuie semnificativ la cresterea confortului pacientului, in multe cazuri aceste anxietati fata de tratamentul stomatologic isi au originea in lispa informarii pacientului.
Este deosebit de important sa comunicam pacientului pas cu pas in ce consta fiecare procedura, pentru ca odata intelese acestea vor fi percepute intr-un mod pozitiv. De aceea in cele ce urmeaza vom prezenta 10 pasi importanti ai tratamentului de canal, astfel incat prin intelegerea lor sa schimbam putin perceptia despre temuta procedura de ,,scoatere a nervului”.
- Rabdarea in ceea ce priveste durata sedintelor de tratament: este foarte important ca pacientul sa inteleaga faptul ca tratamentele de canal sunt tratamente de mare finite, ce necesita meticulozitate si multa atentie, mai ales ca se lucreaza pe o suprafata foate mica si cu vizibilitate relativa. Cu alte cuvinte in endodontie nu exista jumatati de masura, atentia trebuie sa fie la cote maxime, avand in vedere ca reprezinta baza pe care se realizeaza ulterior structurile protetice si acest aspect nu poate fi atins fara rabdare atat din partea pacientului cat si din partea medicului.
- Anestezia: orice tratament de canal se realizeaza sub anestezie. Pulpa dentara este extrem de reactiva mai ales in conditii patologice. Cu atat mai mult intr-un puseu acut al patologiei pulpare, la acest nivel mediul devine acid si nu sunt putin cazuri in care anestezia se instaleaza cu dificultate. Pentru confortul pacientului anestezia are importanta majora.
- Izolarea dintelui la nivelul caruia urmeaza a se realiza tratamentul de canal: izolarea dintelui de restul mediului bucal este absolut obligatorie pentru a realiza un tratament de canal corect cu rezultate predictibile. In saliva exista cea mai mare cantitate de bacterii, de aceea nu ne dorim sub nicio forma sa ajunga in interioaul dintelui la nivelul sistemului endodontic. Aceasta procedura se realizeaza cu ajutorul unei folii din cauciuc numita diga si care se fixeaza la nivelul dintilor cu ajutorul unei cleme metalice ce poate da senzatia temporara de presiune. Astfel saliva este impiedicata sa patrunda in dinte, vizibilitatea creste – focusul este centrat pe dintii pe care lucram si putem realiza lavajul dintelui cu solutii ce ar fi iritante pentru un mediu bucal neprotejat.
- Utilizarea apex-locatorului: dispozitiv cu o importanta cruciala care ne ajuta sa stabilim corect lungimea de lucru a fiecarui canal in parte. Presupune atasarea unei anse metalice sub forma unui carlig la nivelul comisurii bucale.
- Utilizarea microscopului: sistemul de magnificatie care mareste imaginea campului operator si care ofera avantaje de necontestat in ceea ce priveste realizarea unui tratament de canal corect. Are o importanta majora in realizarea accesului catre pulpa dentara, in decoperirea canalelor radiculare, in decoperirea unor posibile obstacole ce pot fi prezente la nivelul canalelor si lista avantajelor continua.
- Utilizarea sistemelor de ace rotative: intoducerea acestora in protocolul de lucru a fost revolutionara. Cu ajutorul lor se abordeaza sistemul endodontic intr-un procent mult mai ridicat in comparatie cu utilizarea doar a acelor manuale. Largirea canalelor este necesara, deoarece bacteriile se cantoneaza si in grosimea peretilor canalelor radiculare si pot determina acutizari ulterioare in conditiile unei eliminari necorespunzatoare a acesora. De asemenea aceasta largire creste si eficienta lavajului, solutiile putand actiona pe o suprafata mult mai mare.
- Sterilizarea canalelor radiculare: se realizeaza in mod traditional cu ajutorul unei serii de solutii precum hipocloritul de sodium- actioneaza pe sustratul organic, EDTA- actioneaza pe substratul anorganic, serul, iar mai recent si prin utilizarea laserului dentar – emite o lumina ce odata absorbita de bacterii determina autodistrugerea acestora si are deosebitul avantaj ca lumina poate ajunge acolo unde solutiile nu reusesc sa abordeze sistemul endodontic.
- Gutaperca: este materialul cel mai frecvent folosit pentru obturarea canalelor radiculare, complet neutru si care realizeaza o sigilare corespunzatoare a canalelor radiculare.
- Pivotal din fibra de sticla: acesta nu determina de sine-statator o crestere a rezistentei dintelui, ci este practic o tija prin care obturatia de la nivel coronar este ancorata la nivelul radaciniii. De asemenea acesta se mentine prin adeziune chimica ceea ce confera o siguranta in timp a recostructiei realizate cu ajutorul sau.
- Orice dinte tratat endodontic ar trebui alterior acoperit cu o coroana dentara: in urma tratamentului de canal dintele va fi privat de nutritia oferita de pulpa dentara si va deveni mai friabil, mai casat. In cazul unor forte ocluzale puternice acesta se poate fractura. De aceea este necesara acoperirea cu o lucrare protetica, astfel incat fortele masticatorii sa fie transmise uniform.